НОВИНИ

Добавиха още 21 имена, които попадат в обхвата на санкциите по "Магнитски" (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
17:47, 15.06.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Бизнес
Слушай новината

Министерство на финансите допълни т.нар. черен списък по закона "Магнитски". Добавени са нови 21 имена на лица, свързани с тримата санкционирани българи Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

С обявения днес разширен списък от Финансовото министерство, по закона "Магнитски", общият брой, попадаш в него, достигна 118, от които 97 фирми и 21 лица. Прави впечатление, че сред тях са бизнесмени, чиито предмет на дейност е свързан основно с хазарта.

В публикувания днес списък фигурира майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, която бе първият управител на неговата медийна група и бившият шеф на "Български пощи" и настоящ шеф на фирми за лотарийни игри Янко Раденков.

Публикуваха списък на физическите лица в обхвата на санкциите на САЩ

Тук е финансовият благодетел на ЦСКА 1948 и бивш съдружник на Божков, Цветомир Найденов, както и брат му Боян.

В списъка попадат още Пепа Веселинова Гроздева, която е управител на една от фирмите на Васил Божков и Борис Бекяров - управител на няколко фирми за залози.

Служебният финансов министър обясни на какъв принцип са определени новите лица.

"На прост език тези лица са свързани, тъй като са били или в съдружници в много фирми или управители, или и двете с лицата, които са на списъка "Магнитски". И като такива те се считат за асоциирани лица, има голям риск да се работи с тях и съответно те нямат право по ЗОП и члена, който е за допустимост да кандидатстват", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Той обясни, че разширяването на списъка има за цел да предпази държавните фирми от попадане под ударите на закона "Магнитски".

"Ние предприехме една изключително тясна дефиниция за свързаност, която е много по-тясна от Закона за противодействие на корупцията. Ако прочете дефиницията за ЗЗК трябваше цялата българска държава да вкараме вътре. Затова приехме такава тясна дефиниция, за да е много ограничен кръгът от лицата, които потенциално биха били "заразни" за системата на държавните предприятия", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Санкционираният по "Магнитски" Илко Желязков е подал оставка от поста си в Бюрото за контрол на СРС

Гръцка фирма за хазарт, която попадна в първоначалния списък на финансовото министерство, бе извадена, след като представи документи, че няма свързаност с уличените по закона "Магнитски" трима българи.

Единият от тях Илко Желязков е подал оставката си като заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Тя е депозирана в деловодството на Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на Парламента и от бюрото. Освобождаването му трябва да бъде извършено с акт на законодателния ни орган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет отчете дейността си (ОБЗОР)
Служебният кабинет отчете дейността си (ОБЗОР)
България среща Куба, Бахрейн и Полша на Световното по волейбол за мъже до 21 г.
България среща Куба, Бахрейн и Полша на Световното по волейбол за мъже до 21 г.