НОВИНИ

Коментар от САЩ и Русия - какви са очакванията от срещата Байдън - Путин?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 15.06.2021
Чете се за: 10:37 мин.
САЩ
Слушай новината

На 16 юни президентите на Русия и САЩ ще се срещнат за първи път. Това става на фона на силно влошени отношения.

Двете страни нямат посланици в столиците си, а Русия наскоро включи САЩ в официалния списък на "неприятелски" държави. Руски официални лица пък са обект на американски санкции. Не трябва да забравяме и словесните престрелки, след като през март Джо Байдън употреби думата "убиец" по отношение на Путин.

Какви са очакванията от срещата Байдън-Путин?

В "Светът и ние" коментираха:

Фьодор Лукянов - един от авторите на "Большая советская энциклопедия", журналист и основател на неправителствената организация "Съвет по външна политика и отбрана" и директор на международния дискусионен клуб "Валдай"

и

Януш Бугайски, старши сътрудник във Фондация Джеймстаун във Вашингтон. Той е автор на 20 книги за Европа, Русия и трансатлантическите отношения, има свое предаване за Балканите "Новият час на Бугайски" и е международен коментатор за световни медии. Бугайски е и бивш консултант по сигурността към Департамента по Отбраната и към други важни институции.

Според Фьодор Лукянов за Путин тази среща по никакъв начин не въздейства на неговите позиции. "Проблемът в отношенията съществува. Работата не е там, че те са лоши. Ако погледнем цялата история след Втората Световна война - отношенията между Москва и Вашингтон в различна степен винаги са били напрегнати. Сега те не са просто лоши. Те са ирационални. Лишени са от някаква нормална логика и някаква подреденост. Струва ми се, че това тревожи и двете страни, включително и Байдън. Целта на тази среща е не да подобри отношенията между двете страни, а да създаде рационалност. През последните години отношенията се превърнаха в нещо невъобразимо", каза Лукянов.

На коментара на Байдън, че Путин е "убиец", президентът на Русия е заявявал, че не е обидчив и е свикнал да бъде нападан. Но думите на Байдън също съдейства за ненормалните отношения.

"Може да бъдете врагове, но да се държите коректно. Смятам, че и от двете страни са заинтересувани да създадат едни определени, базови рамки на тези отношения".

Кои ще са най-трудните теми?

В руско-американските отношения има една тема, която е била и ще бъде занапред, докато Русия и САЩ са атомни свръхдържави. Това е темата за поддържане на стратегическата стабилност - сигурността на отношенията по отношение на атомните арсенали. Докато съществуват те и двете страни имат възможност да се унищожат една друга, винаги ще се връщат към тази тема.

"Успехът на срещата ще бъде, ако двамата кажат, че са се разбрали за подробен разговор за новите принципи за осигуряване на стратегическа стабилност през 21 век", каза Фьодор Лукянов.

Лукянов не предвижда да има голям резултати по другите теми Афганистан, Северна Корея. По отношение на Украйна Русия възприема много болезнена намесата на САЩ. Струва ми се, че Байдън се опитва да заема една много балансирана позиция за Украйна, убеден е той.

За Навални Русия смята, че всички вътрешни теми свързани с опозицията не са предмет на международни преговори и не е работа на САЩ да участват в този разговор, нито да правят оценки или да имат изисквания. Русия ще настоява за ненамеса във вътрешните работи и в отговор няма да има намеса във вътрешните работи на САЩ, каза Лукянов и допълни: "Байдън ще му каже, че Навални е преследван, Путин ще му каже, че Навални е криминален престъпник и разговорът ще приключи".

Вижте целия разговор с Фьодор Лукянов тук:

Американският президент започна пътуването с предупреждение към Русия, че ще се изправи пред "твърди и целенасочени" действия ако е ангажирана във "вредни дейности". Бугайски коментира този факт така:

"От това което знаем, екипът на Байдън се готви да наложи по-строги санкции спрямо Русия и руското правителство, за да защити своята инфраструктура и своите съюзници и партньори. Администрацията на Байдън може да предприеме много мерки, за да накаже Русия за намесата ѝ в западните демокрации. Не само санкции, но и пълната изолация на Русия от финансови мрежи, наказания за олигарси и компании, тясно свързани с Путин, дори замразяване на сметките на Путин на Запад. Може да се направи много, но ще видим какво значи това на практика. Има някои несъответствия. Ако наложите санкции и санкционираната страна не ги изпълнява, трябва да ги увеличавате, докато ги изпълни, а не да ги премахнете, за да може тази страна да предприеме следваща активна агресия. Но ако това се приложи на практика, то изпраща много силен сигнал, че Русия е заплашена от допълнителни наказания, ако не изпълнява международните стандарти."


Бугайски определи като нереалистичен напредък по належащите теми с Русия - контрол над въоръжаването, климатични промени, военното присъствие в Украйна, кибератаките, затварянето на Навални.

"Пробив би означавало, Путин да признае, че вкарва в затвора политически затворници или, че е нападнал Украйна. И означава да се откаже от тези нарушения на международните норми. Не вярвам това да се случи. По-вероятно е Байдън да заяви по-категорично от Тръмп, че САЩ наблюдава и е готов да реагира на всякакви действия на агресия от страна на Кремъл. Единствената сфера, където може да се очаква напредък, е контролът над ядрени оръжия, нов договор „Старт", ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, „Открито небе". Тези въпроси могат да бъдат решени по-добре в сравнение предходните американски и руски правителства. Но извън тези теми не очаквам пробив".

"Сигурен съм, че Украйна ще бъде на дневен ред. Един от негативните фактори, които засягат Украйна, е, че Русия се опитва да задуши икономиката ѝ и бюджета ѝ. А Северен поток е един от елементите на този процес на задушаване. Доколкото разбирам Вашингтон и Берлин ще постигнат договорености, съгласно които Германия ще осигури енергиен транзит за Украйна, така че тя ще получава приходи от този транзит, както и ще инвестира в алтернативна енергия в Украйна. Смятам, че Киев наистина се страхува, че не може да се има доверие на руснаците и германските предприятия имат по-силен интерес да работят зад гърба на Украйна с Русия, а нямат голям интерес да помагат на самата Украйна. Освен това има доста несигурност и за германското правителство. Помните, че там ще се проведат избори през септември. Мандатът на Ангела Меркел като канцлер изтича. Може да има напълно ново правителство, което да засегне отношенията между Германия и Русия, както и темата с Украйна. Има много неизвестни за следващите няколко месеца", допълни Бугайски.

"Всеки президент действа по отношение на Путин, все едно карат меден месец. Възлагат се големи надежди, има страх от липсата на контрол над ядрените оръжия. Обикновено този мираж за меден месец не продължава дълго. Но през този период Западът „сваля гарда", живее с лъжливо усещане за сигурност и надежди, че има начини за сътрудничество с Русия. САЩ могат да бъдат подведени, че споразумение е възможно и Путин може да се възползва от това. В миналото го е правил с всеки президент, включително последно и с Тръмп. Важно е Байдън да не използва срещата на високо равнище като меден месец, а по-скоро като възможност за сключване на споразумение, предбрачно споразумение. Трябва да погледне Путин в очите и да го увери, че е сериозен, че няма да се остави да го лъжат пак. Не става дума само да маркира червена линия, какво ще се случи, ако някои от тези червени линии бъде пресечена. Доколкото разбирам от неговите съветници, точно това възнамерява да направи и Байдън.

По отношение на Китай Бугайски смята, че в администрацията са малко наивни и смятат, че могат да се съюзят с Русия срещу Китай, но Русия няма да сътрудничи срещу Китай.

"Това противоречи на нейните национални интереси. Много по-разумна стратегия е да се намерят начини да се разделят Русия и Китай и да се попречи на всяка от тях да разшири своите имперски интереси", каза Бугайски.

Вижте целия разговор с Януш Бугайски тук:

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН-ПУТИН - СЛЕДЕТЕ ПО БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още САЩ

Продължават протестите в американски университети заради войната в Газа
Продължават протестите в американски университети заради войната в Газа
06:54, 24.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Сенатът одобри военна помощ за Украйна
Сенатът одобри военна помощ за Украйна
06:41, 24.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Сенатът на САЩ разглежда пакетите от военна помощ за Украйна и Израел
Сенатът на САЩ разглежда пакетите от военна помощ за Украйна и Израел
19:03, 23.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Арести в американски университети заради войната в Газа
Арести в американски университети заради войната в Газа
09:39, 23.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
САЩ и Украйна работят по споразумение за сигурността
САЩ и Украйна работят по споразумение за сигурността
07:28, 23.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Обвиниха Тръмп в опорочаване на изборите
Обвиниха Тръмп в опорочаване на изборите
07:02, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Продължава делото срещу Доналд Тръмп
Продължава делото срещу Доналд Тръмп
16:12, 22.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
За първи път от година и половина Вашингтон е на крачка от изпращане на военна помощ на Украйна
За първи път от година и половина Вашингтон е на крачка от изпращане на военна помощ на Украйна
20:35, 21.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Първа реакция на върховния лидер на Иран след нападението на Израел
Първа реакция на върховния лидер на Иран след нападението на Израел
18:35, 21.04.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Двама убити и 14 ранени при стрелба на парти в САЩ
Двама убити и 14 ранени при стрелба на парти в САЩ
14:40, 21.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Западът приветства помощта на САЩ за Украйна, как реагира Русия
Западът приветства помощта на САЩ за Украйна, как реагира Русия
08:21, 21.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна, заявиха от Министерския съвет
Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна, заявиха от Министерския съвет
00:13, 21.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Топ 24
Най-четени
Жители на Кюстендил готвят протест заради премахването на опасни дървета
Жители на Кюстендил готвят протест заради премахването на опасни дървета
Унгария забрани "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни
Унгария забрани "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни