Над 111 000 ученици от 7. и 10. клас се явяват на НВО

от БНТ
13:14, 15.06.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Повече от 111 000 ученици от 7-и и 10-и клас ще се явят на Национално външно оценяване през тази седмица. Изпитът по български език и литература е в сряда, 16 юни, а изпитът по математика – в петък, 18 юни. На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание.

Националното външно оценяване на седмокласниците ще се проведе в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59800 деца.

За първи път през тази година ще се проверят знанията и в 10-и клас. Изпит ще има в 999 училища за над 51600 ученици.

Националното външно оценяване за 10-и клас започва в 8.00 ч., а за седмокласниците – в 9.00 ч.

Изпитът в седми клас е в две части. В първата част в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

За да избегне технически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит Министерството на образованието и науката организира стрес тест. Всички училища, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на министерството, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. Не са постъпили сигнали за затруднения.

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца.

Подготвени са изпитни зали за карантинирани ученици. Към 15 юни т.г. под карантина като контактни с болни са 16 седмокласници и 49 десетокласници. На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай, че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.

Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка.

Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рашков: Подслушвани са не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани
Рашков: Подслушвани са не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани
Почина журналистката Стефка Калева
Почина журналистката Стефка Калева