НОВИНИ

В "Албена" вече може да се плаща с биткойни

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 15.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Въведоха иновативен подход за разплащане по родното Черноморие. Притежателите на криптовалути могат да платят с тях за лятната си почивка в курорта "Албена". Става бързо и удобно за туристите, по подобие на плащането с дебитна карта.

Разплащането с криптовалута, в който и да е хотел в "Албена", е бърз процес и прилича на стандартното - с дебитна карта. Дължимата сума може да се плати и чрез смарт телефон или часовник.

Към момента плащания могат да се направят чрез системата на BitPay с утвърдените криптовалути, като BitCoin, BitCoin Cash и други. Преводът на сумата се отчита веднага. Имате съответната сума, която трябва да се заплати, да кажем 10 лева. Съответно човек с наличност на криптовалута просто допира своя телефон до ПОС терминала и сумата директно се превежда от съответната криптовалута. При нас ние сме посочили евро, превалутира се по курса, който е в момента подаден и съответно тези пари влизат при нас, казва Велина Гюмова, старши мениджър продажби в курорта "Албена".

Криптовалутите съществуват от над 10 години на пазара. Ако до преди десетилетие виртуалните пари бяха нещо екзотично, то към днешна дата милиони потребители по света работят всеки ден с тях.

Дигиталната валута става все по-популярна и в България в близо 100 ресторанта и места за настаняване вече може да се плаща с криптовалута.

Репортери: П. Дойкински, Д. Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министър на МВР за кадрите с Узунов: Няма проверка на видеото с плика
Зам.-министър на МВР за кадрите с Узунов: Няма проверка на видеото с плика
Майката на убитите в Сандански деца остава в ареста
Майката на убитите в Сандански деца остава в ареста