Ваксинация в автобус: Мобилният пункт стартира утре в София

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:33, 15.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Автобус се превърна в кабинет за имунизации. Мобилният пункт тръгва из София от утре. Първата му спирка ще бъде на площад "Александър I".

Пункт на колела тръгва из София (Снимки)

Автобусът е оборудван със всичко необходимо за задължителния преглед преди имунизацията. В него едновременно могат да работят 2 екипа.

"В хладилника има абсолютно всички видове ваксини със спешен шкаф. Много е важно да кажем, че и в момента - веднага, автоматично може да бъде издаден и сертификат", заяви д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Утре и в петък мобилният пункт ще бъде разположен на площад "Батенберг". А в събота и неделя на Терминал 1 на летището. Екипите ще ваксинират от 9.00 до 18.00 часа.

От РЗИ отчитат лек спад на желаещите да се ваксинират в София.

"В сравнение с България столицата е значително по-напред, като процентно отношение на брой ваксинирани с първа и с първа и втора игла. Но винаги има какво да се желае", каза д-р Данчо Пенчев.

През почивните дни в два столични мола ще бъдат разкрити пунктове за имунизация.

"Ако другите пожелаят и се присъединят това също би била добра възможност хората, пазарувайки или разхождайки се, да поставят своите ваксини", допълни Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община.

В пунктовете за имунизация в парковете са ваксинирани около 4 000 души, отчете Фандъкова. А председателят на фондация "Благотворителност и милосърдие"се ваксинира първи в мобилния пункт, дарен на здравната инспекция.

"Да призовем всички хора, които се колебаят да направят своите ваксини, за да може тази трета вълна от COVID да бъде и последна", каза още Николай Божилов, председател на Фондация "Благотворителност и милосърдие".

Ако ваксинираните у нас са малко, наесен заболеваемостта може да се увеличи отново, напомнят здравните власти.

МОБИЛНИ ПУНКТОВЕ ЗА ИМУНИЗАЦИЯ:

16.06, 18.06.2021 година.
пл. "Батенберг"

19.06 - 20.06.2021 година.

Летище София - Терминал 1

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ивет Лалова-Колио и Мирела Демирева ще участват в Стара Загора
Ивет Лалова-Колио и Мирела Демирева ще участват в Стара Загора
Бербатов с отворено писмо по повод завръщането на Боби Михайлов
Бербатов с отворено писмо по повод завръщането на Боби Михайлов