НОВИНИ

Протест пред болницата във Враца - от възмущение, безсилие и нетърпимост след случая с починалата жена

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 02.02.2022 (обновена)
8062
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Протест пред Спешното отделение на Врачанската болница тази вечер.

Хората настояват за промяна в здравната система - омерзени и скандализирани са от това, което се вижда във видеото, разпространено в социалните мрежи, където майка гасне пред очите на невръстното си дете на регистратурата в болницата, докато от нея се изискват различни документи.

В памет на починалата 43-годишна жена гражданите запалиха свещички пред сградата на Спешното отделение. Стигна се и до ескалация на напрежението, в опит протестиращите да нахлуят в спешно приемно отделение, но полицията ги спря.

Хората настояват и за оставка на директора на болницата.

Пред камерата на БНТ възмутени граждани разказаха лични примери за това колко са недоволни от медицинското обслужване.

Продължава разследването за смъртта на жената в спешното отделение във Враца. Разпитани са свидетели и близки на починалата. Иззета е медицинската документация от МБАЛ - Враца, видеозаписи от спешното отделение, както и трудови договори и длъжностни характеристики на служители.

Предстои да бъде направен детайлен анализ на всички приети и отработени повиквания на телефон 112, които са били получени от Центъра за спешна медицинска помощ.

Според Николай, който живеел с Миглена и сина ѝ на семейни начала от спешния център са отказали да изпратят линейка.

Казаха ми, че щом съм в рамките на града, по-добре да я докарам аз. Попитаха ме дали е в кондиция, казах да, тя се движи обаче, ...ми докарайте я вие. При което веднага затворих телефона и я закарах в спешното.

След смъртта на жена в болницата във Враца - пред БНТ говори мъжът ѝ

От Спешния център не смятат за отказ отговора, който са дали на мъжа - да докара жената в болницата, щом тя е в рамките на града.

По системата на 112 няма такъв разговор, че е отказана изпращането на линейка със съответен екип. Той разговорът, се прави за да се прави триаж, за да се прецени какъв екип да бъде изпратен, долекарски, лекарски, реанимационен и така. И той ще ти изпратите ли линейка или аз да дойда, след което ми добре, докарайте след като сте в рамките на града, каза д-р Иван Станьов - ординатор в ЦСМП - Враца.

Според директора на РЗИ Враца проверката трябва да започне от сигнала на спешния тел. 112.

Ще започне тази проверка от това дали е имало повикване при спешен център, дали са се отзовали, каза д-р Орлин Димитров - директор на РЗИ Враца.

След като Николай е откарал с личния си автомобил жената и детето й, започнали документалните процедури.

Каква е съдбата на детето на починалата жена от Враца?

5-годишното дете, което остана без майка, няма да бъде настанено в социална институция. Попечители са бабата и дядото, тъй като Николай няма брак с майка му. За него ще се грижат той и сестрата на майката.

Предстои да бъде извършена ексхумация и аутопсия на починалата жена, за да се изготви съдебномедицинската експертиза, която ще установи причината за смъртта.

По случая се очаква обобщена информация и от Изпълнителна агенция "Медицински одит" РЗОК - Враца.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са политическите реакции след смъртта на жената в Спешното отделение във Враца
Какви са политическите реакции след смъртта на жената в Спешното отделение във Враца
Каква е съдбата на детето на починалата жена от Враца?
Каква е съдбата на детето на починалата жена от Враца?