НОВИНИ

Защо таксите за детските градини в Благоевград скачат двойно?

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 02.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В Благоевград вдигат двойно таксата за детска градина. До края на миналата година тя е била 10 лв., а от началото на тази - вече е 20.

Въпреки двойното увеличение в таксите за детските заведения, част от родителите одобряват идеята и смятат, че би донесла само позитиви за децата им. Според много от тях увеличението е незначително, а труда, който полагат педагозите трябва да бъде достойно оценен.

Самите такси в детските градини въобще не са високи за средностатистическите заплати, даже по-скоро приветствам. Има нужда от по-добри условия и не мисля, че държавния бюджет може да поеме изцяло на свой гръб това нещо, казва Соня Богоева.

В крайна сметка сумата от 20 лв. вярвам, че всеки може да си я позволи като семейство, така че за мен е нормално да е 20, дори може и повече лева, стига всички деца да са приети и да са добри условията в градините, казва Моника Николова.

Дори изключително ниско ми се струва като заплащане за това, което представляват детските градини, за труда, който полагат, за грижите, които се полагат, разходите, които има една детска градина. Според мен дори е много минимално, казва Антон Николов.

От общинска администрация обясниха, че увеличението се налага, заради уеднаквяване на цените между детските градини и детските ясли в града. Добавиха още, че повишението в сметките за електричество и отопление също ощетяват бюджета.

Децата в детските ясли плащат 30 лв., децата в детските градини плащат 10 лв. В едно и също заведение за една и съща услуга. В момента таксите са 20 лв. и за детските градини и за детските и за детските ясли, каза Илко Стоянов – кмет на община Благоевград.

Кметът Илко Стоянов, приветства идеята на новото правителство за пълното отпадане на такси за детските заведения. Единственото му притеснение е, разходите да не са за сметка на общинския бюджет.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенжамен Менди получи поредно обвинение
Бенжамен Менди получи поредно обвинение
УЕФА глоби ЦСКА заради провинение в последния мач срещу Рома
УЕФА глоби ЦСКА заради провинение в последния мач срещу Рома