НОВИНИ

"Прозрачност без граници": 50% по-малко чужди инвестиции у нас заради корупцията

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 02.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Бизнес
Слушай новината

Борбата с корупцията в световен мащаб е в застой от десет години, като 86% от държавите или се влошават, или не са постигнали напредък. Това сочи Международният индекс за възприятие на корупцията, който всяка година се изготвя от Международната организация "Прозрачност без граници".

Много правителства се опитват да използват Ковид пандемията за подкопаване на демокрацията и човешките права. В предаването "Светът и ние" темата коментира изпълнителният директор на организацията за България- Калин Славов.

България има сериозен проблем с корупцията през последните 10 г. и отново е на последно място в ЕС. Това сочи индексът за възприятие на корупцията, заяви Калин Славов.

Преди нас са Унгария, Гърция и Румъния.

България е устойчиво с индекс между 41 и 44, Славов сравни тенденцията като линия, близка до леталното състояние.

Стойност под 50 означава траен и систематичен проблем, категоричен е той. Индексът се измерва от 0 до 100. Страните с индекс 0 имат най-голям проблем с корупцията, тези с близък до 100, са с най-чиста среда.

Движението надолу на индекса се е отразило и на нивото на инвестиции у нас. Те са намалели с повече от 50% в сравнение с предходната година, допълни Славов.

Той беше категоричен, че ковид пандемията показа, че страните с най големи проблеми в икономиката и здравеопазването, имат и големи проблеми с корупцията.

И допълни, че заради пандемията правителствата ограничиха серия от човешки права, имаше корупция и на битово ниво като дребни подкупи за тестове и ваксини. Освен това много болнични легла са отчитани нереално, за да бъдат генерирани повече приходи, смята Славов.

Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" е убеден, че мерките облагодетелстват големи корпорации, а малкият бизнес не се оказва в сферата на вниманието на правителствата.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът проведе разговор с пратеника на Великобритания за Западните Балкани сър Стюарт Пийч
Президентът проведе разговор с пратеника на Великобритания за Западните Балкани сър Стюарт Пийч
Премиерът на Канада с остри критики към протестиращите
Премиерът на Канада с остри критики към протестиращите