НОВИНИ

Какво да очакват зрителите на БНТ от Зимните олимпийски игри в Пекин

очакват зрителите бнт зимните олимпийски игри пекин
bnt avatar logo
от БНТ
11:49, 02.02.2022
Чете се за: 06:30 мин.
Зимни
Слушай новината

От 4 до 20 февруари светът ще бъде Олимпиада, а Българската национална телевизия е подготвила редица изненади за любителите на "белите" спортове.

В ефира на БНТ 1 и БНТ 3 ще бъдат излъчени 110 часа оригинална продукция от Зимните олимпийски игри в Пекин, като главен акцент в тях ще бъде представянето на българските спортисти.

Два репортерски екипа на БНТ ще отразяват случващото се в трите града - Пекин, Джъндзяку и Янцин, а всички събития ще бъдат проследени в ежедневното обзорно предаване "Олимпийски върхове", с водещи бившата гимнастичката Невяна Владинова и спортният журналист Илия Илиев.

Два дни преди церемонията по откриването на Игрите, гости в студиото на "100% будни" бяха водещите именно Невяна Владинова и Илия Илиев.

"Благодарение на БНТ зрителите в България ще могат да видят около 110 часа продукция на живо от Пекин. Имаме два репортерски екипа, които вече пътуват натам. Всичко ще бъде излъчено по БНТ 1 и БНТ 3, с акцент на българското участие. Няма да изпуснем нито един момент от пулса на Игрите и от това, което се случва там. Надпреварите, които обещават зрелище са ски-алпийските дисциплини, биатлонът, пързалянето с кънки и хокеят. Има по всичко за всеки. Зрителите ще имат възможността да изберат това, което ги вълнува най-много. Церемонията по откриването на Игрите ще бъде една феерия от светлини, но за съжаление организаторите не споделят повече информация. Зрителите на БНТ ще могат да гледат всичко това в петък с коментара на спортните журналисти Евгени Николов и Цветелина Абрашева", заяви водещият на "Арена спорт" Илия Илиев.

"От утре започваме с репетициите. Илия много ми помага с това да свикна със студиото, праща ми информация, за да се образовам малко повече в зимните спортове, за което му благодаря. Ще направя всичко възможно да изглеждам професионално", каза Владинова.

Бившата състезателка по художествена гимнастика влиза в ролята на ко-водещ, заменяйки най-добрия ни сноубордист - Радослав Янков, който през лятото отразяваше събитията от летните Олимпийски игри в предаването на БНТ "Линия Токио".

"Тя вече изглеждаше веднъж професионално, когато ни гостува в неделя „Арена спорт“. Нарочно я поканихме, за да може да я видим в такава обстановка. Невяна се справи отлично като водещ на част от предаването. Мисля, че напълно готова за това, което я очаква. Трябва да свикне с параметрите на студиото и камерите, иначе като информация и поведения пред камерата е супер", допълни Илиев.

И двамата водещи изрази съжаление, че Игрите в китайската столица също ще се проведат без публика по трибуните и под строги мерки заради пандемията от COVID-19.

"Извън комерсиализацията на времето, в което живеем, най-важно е спортът да се прави за хората. За съжаление в обстановката, в която живеем вече две години това няма как да стане в пълния му смисъл. Изживях ги тези мерки, видях ги в Токио през лятото, където наистина бяха доста сериозни. Очаква се в Пекин те да бъдат още по-сериозни. От всичко това губи зрителят, който иска да се докосне до спортистите на място. Това доставя най-голямата емоция, казвам го като спортен фен. Ще се съобразим с това, което имаме. Радостно е, че ще гледаме Олимпиадата и ще се наслаждаваме на българското представяне. Говорих с част от спортистите, които вече са там. Те обясниха, че към момента това им действа забавно, тъй като към момента те се сблъскват с нещо ново. Странно е да ти пада храната от тавана, всеки се храни в отделна клетка. Биатлонистите ми споделиха, че им е интересно и към момента се забавляват", каза спортният журналист.

"Вече бяхме свидетели на Олимпиада без зрители. От спортисти чухме и видяхме, че спортът бе публика не е същият. Спортистите се амбицират допълнително пред публика", сподели Невяна Владинова.

Според нея надеждите на България за спечелването на медал са възложени на Радослав Янков.

"Като спортист, не обичам да говоря предварително за медали и за успехи, не е суеверие. Спортистите обичаме да говорим за нещо, когато го постигнем. Надяваме се всички наши състезатели да спечелят медал, но най-голям шанс за отличие имам от представителя ни в сноуборда – Радослав Янков", заяви водещата на предаването "Олимпийски върхове".

"Няма да слагаме голямата кошница този път. Надяваме се всеки български спортисти, който е на Игрите в Пекин, да се представи по най-добрия възможен начин за себе си. Разбира се, надяваме се да повторим успехите, които постигнахме на летните Олимпийски игри в Токио през миналата година. Ако трябва да сме честни, всяко едно класиране в топ 10 ще е много голям успех за България", добави Илия Илиев.

Церемонията по откриването на Олимпийските игри ще бъде в петък от 14.00 часа българско време и ще бъде излъчена на живо в ефира на БНТ 1, БНТ 3 и онлайн на bntnews.bg/sport.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облекчават мерките във Франция
Облекчават мерките във Франция
Новият сериал на БНТ „Аз и моите жени“ с премиера тази вечер
Новият сериал на БНТ „Аз и моите жени“ с премиера тази вечер