НОВИНИ

След 30 изгубени минути пред спешния център: Жена почина във врачанска болница (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 01.02.2022
8297
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Видеоклип от врачанското спешно отделение взриви социалните мрежи в последните часове. 44-годишна жена, която била в критично състояние, вместо да бъде незабавно приета в спешното, ѝ изисквали лична карта.

Всичко това обаче се случва пред очите на детето ѝ. След около 40-минутна административна процедура, жената е приета, но час по-късно издъхва.

В неделя късно вечерта в тежко състояние е била 44-годишна жена от с. Пудрия. Мъжът, с когото живеела, е повикал линейка, но след като такава не дошла, я откарал, заедно с детето ѝ, до спешното във Враца. Там вместо веднага да бъде приета по спешност, на регистратурата й поискали личните документи, защото такава е процедурата.

Очевидец на всичко става Иван Илиев, който започнал да снима с телефона си. На кадрите се вижда как сестрата настоява за документите и разбърква нещо. Оказва се, че отново се следва протоколът, а именно: направен е тест за ковид. Жената обаче изпаднала в критично състояние.

"Администраторката не предприе някакви бързи действия. Тя му помогна там, свалиха жената на количката с едно детенце, видимо в много лошо състояние, направо главата ѝ увисваше надире. Сестрата започна да го разпитва, дай ми лична карта, ама тя има ли тест за ковид. Той човекът беше притеснен, изпусна портмонето и се разхвърчаха там документи, вика: "Какви лични карти, аз не знам къде ги държи, не виждаш ли, че тя умира", разказва очевидецът.

Повече от половин час 44-годишната жена чака да бъде приета. Около час по-късно, въпреки лекарската намеса, тя издъхва в противошокова зала. Медицинската сестра на регистратурата ще бъде дисциплинарно уволнена, заяви директорът на болницата.

"Тя е била с масирана белодробна емболия, според мнението на колегите, но това загубено време би могло да бъде полезно при опита да спасят жената. Разбира се, аз ще предприема своите крути мерки, както административни, така и финансови", каза д-р Петър Керемедчиев.

Днес обаче се оказа, че сестрата отново е на работа.

Медицинската сестра от спешното във Враца: Не мисля, че е моя вината, щом толкова време са държали жената вкъщи

"Не виждам да съм се забавила кой знае колко, ние сме задължени, ако тази жена примерно я вкараме и е починала, без да е регистрирана, тогава къде е вината? Да, може би съм се забавила с някакво време, за което съжалявам, но не мисля че вината е моя, при положение че те толкова време са я държали вкъщи", обясни Виктория Христова.

Все още не е ясно защо линейка не се е отзовала на сигнала до село Пудрия. Днес телефоните на директора на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца не отговаряха.

По случая се е самосезирала Окръжна прокуратура - Враца, по образувано досъдебно производство по чл. 123 от НК - причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Прокуратурата, РЗИ и ИА "Медицински надзор" започват проверки по случая с починалата във Враца жена

Проверка ще бъде извършена от "Медицински надзор" и РЗИ, по разпореждане на здравния министър. Тече разследване за причината за смъртта на жената. Ще бъдат разпитани на свидетели, дежурните медицински лица, както и лицата, отговарящи за сигнали на спешен телефон 112.

В следващите дни предстои да бъде извършена ексхумация. Днес жители на Враца се събраха пред спешното отделение, за да обмислят как да помогнат на детето на починалата, което остава без родители. Вероятно то ще остане при баба си и дядо си.

Репортер: Мирослава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийната комисия в НС отхвърли предложението на ГЕРБ за компенсации за социални и религиозни институции
Енергийната комисия в НС отхвърли предложението на ГЕРБ за компенсации за социални и религиозни институции
Любомир Каримански, ИТН: Бюджет 2022 е амбициозен и е обърнат с лице към утрешния ден
Любомир Каримански, ИТН: Бюджет 2022 е амбициозен и е обърнат с лице към утрешния ден