НОВИНИ

Божидар Божанов: "Информационно обслужване" ще е системен оператор на е-услуги в администрацията

Калина Попова
от Калина Попова
19:49, 01.02.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Много пъти съм казвал, че електронното управление не изисква огромни бюджети, а умното им използване, така че не сме направили съществени промени в бюджета спрямо миналата година, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в "Още от деня".

Все още не е направен анализ на изминалите харчове за електронното управление. Първо трябва да се определи методиката и да се постави цел за какво всъщност са необходими средства, подчерта той.

"Изхарчени са много пари, свършено е твърде малко за тях", смята министърът.

Обяви, че компанията "Информационно обслужване" ще стане системен оператор на електронни услуги, като ще включва подготовка на технически задания, управление на проекти, контрол, разработка, интегриране и поддръжка на ключови системи.

"Те ще бъдат записани в каталог на услугите, който ще бъде остойностен и всяка администрация ще може да си поръчва по него какво и кога ѝ трябва", обясни Божанов.

Проектозаконът на електронното управление, представен на парламентарна комисия днес, съдържа прехвърлянето на правомощията от председателя на Държавната агенция "Електронно управление" към министъра.

"Решението на Народното събрание за структурата на Министерския съвет реално го обличаме в правомощия, защото към момента министърът на електронното управление няма много правомощия по закон. Закриваме Държавна агенция "Електронно управление" и тя се влива към министерството", обясни Божанов.

Проектът за електронна идентификация, която да влезе в мобилния телефон, е на финалната права на разработване, каза още министърът. Това предложение и други законопроекти като отпадането на синия талон скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

"Капацитетът за тези реформи е процесен и нормативен, тоест, ние трябва да оправим процесите и да видим къде гражданите се сблъскват със закононарушения", каза Божидар Божанов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдният министър: Промяната в статута на главния прокурор е закъсняла реформа
Правосъдният министър: Промяната в статута на главния прокурор е закъсняла реформа
Китайската нова година: Под знака на водния тигър и Олимпийските игри
Китайската нова година: Под знака на водния тигър и Олимпийските игри