НОВИНИ

Бакалия във Велико Търново предлага пазаруване с биткойни

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 01.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Криптовалутите стават все по-популярни по света в последните години, а у нас оказва се вече има магазин, в който може да напазарувате стоки от първа необходимост и да платите с биткойни.

Услугата се предлага в квартална бакалия във Велико Търново, където преди няколко дни въвели и този начин на плащане. Новината за това вече се разнесла навсякъде, а собствениците очакват първите клиенти, които ще проявят желание да платят с биткойни.

Бакалията е мястото, където освен да купи стоки от първа необходимост, човек посещава да научи важните новини от квартала, града и света. А клиентите на този магазин вече обсъждат и курса на криптовалутата.

Собствениците на този магазин може би са първите в страната, които въвели плащане освен с пари, и с биткойни.

"Това е идея на сина ми, той е млад и е запознат с това нещо и това е негова идея. Той искаше нещо ново, иновативно да предприемем в нашия магазин. Клиентите ни са предимно възрастни хора и това, което на тях им е необходимо хляб, мляко, най-насъщните неща, но иначе се интересуват, питат, обаждат се по телефона", разказва Росица Стефанова

Част от редовните клиенти на този магазин казват, че след като разбрали, че тук могат да плащат сметките си с биткойни, започнали да проучват възможностите за боравене с криптовалута.

"Това е едно улеснение за хората, които могат да си позволят и това е валутата на бъдещото. Това е мое мнение. Редовно слушам по телевизията какви новости има и може би в бъдеще и аз ще ползвам тази валута", казва Маргарита, клиент на магазина.

Пазаруването с биткойни става лесно, казват служителите в магазина, които преминали бърз курс на обучение.

"Клиентът трябва да има едно приложение, инсталирано на телефона, ние въвеждаме сумата, примерно 10.60 лв., съответно той си сканира този баркод и плащането става моментално, само че онлайн, така да го кажем", обясни Веселина Недева, продавач-консултант.

"То е от няколко дни, но се надяваме в най-скоро време да имаме и първи клиенти", казва Росица Стефанова.

Собствениците, които въвели иновативния начин на плащане казват, че не се притесняват, че в касата им няма да влизат реални пари, а ще отиват във виртуален портфейл и са категорични, че и според тях това е бъдещето.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Посещението на Кирил Петков в РСМ беше прибързано
Радев: Посещението на Кирил Петков в РСМ беше прибързано
Медицинската сестра от спешното във Враца: Не мисля, че е моя вината, щом толкова време са държали жената вкъщи
Медицинската сестра от спешното във Враца: Не мисля, че е моя вината, щом толкова време са държали жената вкъщи