НОВИНИ

Китайската нова година: Под знака на водния тигър и Олимпийските игри

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:42, 01.02.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

С пищни тържества Китай и много други азиатски държави посрещнаха Лунната нова година. Тя ще премине под знака на Черния воден тигър, а тази година съвпада и с началото на Зимните олимпийски игри, чиито домакин е Пекин.

Големи промени, възможности и обрати във всички сфери. Такава казват, че ще бъде годината на Черния воден тигър.

Тигърът е символ на мощната сила на справедливостта, вярват китайците. И се надяват, че именно през неговата година вирусът ще бъде унищожен.

Темата за COVID не подмина и грандиозния гала концерт в Пекин, с който по традиция започнаха 15-дневните празненства.

На сцената имаше и трогателен момент - малко момиченце честити празника на майка си - астронавт, която в момента е на китайската космическа станция.

Астронавтите пожелаха успех и на олимпийците, които от петък ще се борят за медали в зимните спортове. Празничният дух не подмина Олимпийското село, където атлети и журналисти ще прекарат Игрите в необичайни условия.

През следващите 20 дни те ще живеят в "ковид балон". Изискванията - всекидневни PCR тестове, забрана да се отварят прозорците на автобусите, с които се придвижват до спортните съоръжения и прегради между работните места в пресцентъра.

"Това е малко, но необходимо неудобство. Така поне сме спокойни, че няма да се заразим, докато работим", заяви фотографът Робърт Стронг.

А дезинфекцията е "поверена" на роботи, които час по час почистват всичко наоколо. И всички вече броят последните дни и часове до откриването на най-престижния спортен форум на планетата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Божанов: "Информационно обслужване" ще е системен оператор на е-услуги в администрацията
Божидар Божанов: "Информационно обслужване" ще е системен оператор на е-услуги в администрацията
Огнище на COVID-19 в психиатричната болница в Балчик
Огнище на COVID-19 в психиатричната болница в Балчик