НОВИНИ

Жечо Станков, ГЕРБ: Цената на газа винаги спада в пролетните месеци

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 01.02.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Според бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, в момента депутат от ГЕРБ, намалението на цената на природния газ с 18% през февруари е очаквано.

Към средата на януари очакванията бяха поне 30% да падне цената на газа. Както една малка пекарна си ценообразува хляба на база цената на брашното, водата, маята, тока или газа, по същия начин се ценообразува и цената на газа – на база на петролните деривати и борсовите цени, обясни Станков.

По думите му цената на газа винаги спада в пролетните месеци, когато намалява и потреблението. „Пролетните и есенните месеци се характеризират с по-ниски цени на газа, а през зимата и лятото – са по-високи“, коментира той в "Още от деня".

Мораториумът, според него, може да падне всеки един ден, в който управляващите решат.

"Мораториумът беше краткосрочна мярка, която ние предложихме заради несправянето на колегите с някакъв тип реакция за успокояване на цените на тока и газа. Това, което се получи, е, че първоначално те го възприеха като динена кора, а на следващия ден го приеха с ограничение от 3 месеца. И днес предложихме нов проект на решение, с което искахме компенсация на всички небитови потребители, които изпълняват социална функция – общини, детски градини, ясли, градски транспорт, университети", посочи депутатът от ГЕРБ.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолет не успя да се приземи заради бурен вятър и се издигна отново във въздуха
Самолет не успя да се приземи заради бурен вятър и се издигна отново във въздуха
Дипломатически совалки в търсене на решение за украинската криза
Дипломатически совалки в търсене на решение за украинската криза