НОВИНИ

Радев: Посещението на Кирил Петков в РСМ беше прибързано

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:30, 01.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Посещението на Кирил Петков в Република Северна Македония беше прибързано. Това заяви президентът Румен Радев.

По думите му срещите на Пендаровски отклоняват РСМ от пътя към Европейския съюз.

"Действията и поведението на президента на Република Северна Македония не допринасят за напредъка на желания път на РСМ към ЕС. Всякакви претенции за реципрочност по отношение на граждански права са контрапродуктивни. Македонските българи се борят за равноправие, което да бъде гарантирано в тяхната Конституция с вписването им редом с другите части от народа. Те се борят за тяхната пълноценна интеграция в обществения живот на страната", каза Румен Радев.

Стево Пендаровски заяви, че ще продължи да се среща с ОМО Илинден-Пирин

По думите му това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.

"Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Аз съм имал откровени разговори с Кирил Петков. Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертизи отвън на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск. България винаги е отворена за диалог. Когато политиците от Република Северна Македония обикаляха европейски столици отбягваха София, но аз се радвам, че този диалог започва да се случва. Държим връзка с президента Пендаровски, ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, но това зависи от неговите действия", добави Румен Радев.

Според него законодателната програма на правителството още не се е разгърнала и има важни проекти. Президентът коментира, че е важно качеството на законите и тяхната навременност. Румен Радев подчерта, че предстоят важни решения и изрази надежда да бъдат в полза на всички българи.

"Когато кабинетът извършва смени в ръководството на дружествата би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ, че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е в тази си дейност кабинетът да не се изкушава по насадения управленски модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси, който обвиняваше в нарушение на закона, защото, ако се използва същият подход, няма да постигнем по-различни резултати от наследството на Борисов", каза още Румен Радев.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Милена Кирова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнали за изливане на бетон на плажа в Бургас - каква е причината?
Сигнали за изливане на бетон на плажа в Бургас - каква е причината?
Бакалия във Велико Търново предлага пазаруване с биткойни
Бакалия във Велико Търново предлага пазаруване с биткойни