НОВИНИ

Първа копка на газовата връзка България - Сърбия

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 01.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

По-голяма сигурност на доставките и по-ниски цени. Това очаква енергийният министър Александър Николов от диверсификацията и изграждането на интерконекторни връзки със съседни страни. Той присъства на откриването на строежа на сръбското трасе на газовата връзка с България заедно със сръбския премиер Ана Бърнабич.

Енергийният министър Александър Николов коментира намалената с близо 18% от "Булгаргаз" цена за февруари, която е в размер от 110 лв за мегаватчас. Според дружеството тя е по-ниска спрямо предлаганите на европейските пазари.

"Може би в края на мандата си текущото ръководство е започнало да мисли рационално. Надявам се да е така и оттук нататък дружеството да функционира по един доста по-обществено приемлив начин", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Той направи коментара си в Сърбия, където започна изграждането на интерконекторната газова връзка с България. Николов е на мнение, че диверсификацията на доставките дългосрочно ще доведе до по-ниски сметки и по-голяма сигурност.

"Тоест завърши се гръцката връзка, този проект, терминалът в Александруполис - ясна е структурата му, ще има достатъчно алтернативни източници за доставка на природен газ, което означава, че ще бъде по-лесно да водим преговори с потенциални партньори. Съответно дългосрочно, да, трябва да се усети в цените и сигурността на доставки през диверсификация", допълни енергийният министър Александър Николов.

На откриването присъстваха посланикът на ЕС в Сърбия и сръбският премиер Ана Бърнабич.

"Ние правим голяма стъпка в осигуряването на тези две неща - енергийна сигурност и чиста околна среда със свързването на Сърбия с Европейския съюз", добави Емануел Жуфре, посланик на ЕС в Сърбия.

"За нас в Сърбия този газопровод ще означава по-добър живот, най-вече за гражданите в източните и южните части", каза още Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия.

Когато бъде изградена, капацитетът на тръбата ще бъде 1.8 млрд куб. м. на година. Очаква се това да се случи есента на следващата година.

Репортер: Светозар Костадинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа: Всеки се бори за титулярно място
Анте Шимунджа: Всеки се бори за титулярно място
Задържаха близо 5,7 кг хероин скрит в акумулатор (СНИМКИ)
Задържаха близо 5,7 кг хероин скрит в акумулатор (СНИМКИ)