НОВИНИ

Сигнали за изливане на бетон на плажа в Бургас - каква е причината?

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 01.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнали за багер на Северния плаж в Бургас. Според възмутени граждани огромни бетонни фундаменти се поставят на пясъка за бъдещ строеж.

От дни тежкотоварни машини са навлезли в пясъка на Северния плаж в Бургас, за да поставят бетонни блокове. Бургазлията Мартин Донов забелязал строителните дейности и сигнализирал институциите.

"Тук спокойно с този бетон можеш да си направиш и една къща. И, ако продължаваме да процедираме по този начин с всеки един следващ обект, в един момент тук всичко отдолу ще е бетонирано и да не говорим за нещата, които следват от това, че има все повече и повече заведения. В същото време няма контрол за това как изглеждат тези заведения. Всеки си прави каквото си иска", заяви Мартин Донов.

От управата на плажа обясниха, че ще се изгражда заведение за бързо хранене от около 160 кв. м. Категорични са, че всичко е законно и преместваемите бетонни пети са практика по цял свят.

"Няма излят бетон. Това са стъпки, върху които се сглобява конструкция, която би могла да се премахне веднага, след като решим или се прекратят договорните условия с конкретния подизпълнител. Това е начинът, по който може да се запази, консервира природата, това е начинът, по който може да не се замърсява, като не се излива бетон, това е единственият възможен начин това нещо да се случи по безопасен за хората, които ще го ползват и за природата начин", допълни Симеон Цветков, представител на концесионера на плажа.

Проверка днес беше извършена от Областната управа.

"Концесионерът има нужните документи, съгласувано е с Общината, съгласувано е с архитекта, съгласувано е с Министерството на туризма. Този случай е много аналогичен с този на плаж "Смокиня", където тогава ДНСК се произнесоха, първоначално, че всичко е законно, но тогава те прецениха, че обектът не отговаря на изисквания за преместваем", добави Пламен Янев, заместник областен управител.

Проверка е извършена и от ДНСК - не са открити нарушения. Мартин Донов, който подаде сигнала, обаче не е съгласен с институциите. Природозащитници настояват за промени в закона, които да забранят подобен тип поставяне на заведения на пясъка.

Репортер: Давид Сукнаров

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минимален успех за Лудогорец в последната контрола в Турция
Минимален успех за Лудогорец в последната контрола в Турция
Радев: Посещението на Кирил Петков в РСМ беше прибързано
Радев: Посещението на Кирил Петков в РСМ беше прибързано