НОВИНИ

Краставиците в Благоевград вече са по-скъпи от месото

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 03.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Драстично повишение на цените на хранителните продукти в Благоевград. Най-шоково се увеличи цената на краставиците, които само за седмица поскъпнаха с около 3 лева за килограм.

Иван Гоцев е пенсионер повече от 10 години. Казва, че често му се налага да се лишава от някои продукти, заради високата им цена, която не може да си позволи. Пазарува в малки количества и купува само най-необходимото.

"Основно хранителните продукти. Лекарствата, които с възрастта вече се увеличават. И икономия малко, от някои неща се лишаваме преди всичко", казва Иван Гоцев.

Причините за драстичното увеличение на цените са много, като една от основните е поскъпването на електроенергията и газта.

"Доставките са намалели, може би е спекула. Но е драстично, от една седмица цената на краставиците е драстично нагоре с 2 - 3 лева", увери Васил Лазаров, който е търговец на плодове и зеленчуци.

" Може би и производителите имат основание за вдигане на цените. А и не само те, има и превозвачи където също се отразява", коментира Иван Гоцев.

Според Любчо Димитров, който е дългогодишен търговец на плодове и зеленчуци, всяка година по това време цените се вдигат. Проблем според него създават ниските заплати, а не толкова цените на продуктите.

Производители прогнозират, че заради високите цени на мазута и нафтата, зеленчуците от следващата реколта, ще бъдат значително по-скъпи.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов проведе среща с клубовете от женския футбол
Георги Иванов проведе среща с клубовете от женския футбол
Ликвидираха лидера на "Ислямска държава"
Ликвидираха лидера на "Ислямска държава"