ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

С над 17% са поскъпнали 27 основни храни през януари

Чете се за: 02:55 мин.
Икономика
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Със 17,1% са поскъпнали 27 основни храни от потребителската кошница през януари тази година в сравнение със същия период на миналата, съобщават от Комисията по стоковите борси и тържищата. Експертите наблюдават основни храни като захар, брашно, олио, масло млечни и месни продукти. Инфлацията при храните в момента надвишава тази при останалите стоки и услуги, а прогнозите са повишението в цените да продължи.

      Хората с по-ниски доходи у нас вече отделят 70% от бюджета си за храна, сочи проучване на Сдружението "Храни и напитки". Поскъпването е заради по-скъпите горива, ток, а също и заради пандемията.

      Данните на Комисията по стоковите борси и тържищата сочат, че през този януари в сравнение с януари миналата година значително са поскъпнали млечните продукти, пилешкото месо, олиото с цели 36%.

      На годишна база поскъпване има и при плодовете и зеленчуците. Рекорд държат морковите - с 43% и зелето - с 41%.

      Има една формирана, устойчива тенденция на поскъпване. Тя не е рязка , не е шокова, но е постоянна. И 2021 година може да се определи като година, в която се измести тенденцията. Сега кривата на постъпването се измести, поскъпването вече е със 17% почти повсеместно, почти на всички продукти, обясни Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

      Все пак при някои храни има макар и минимално, поевтиняване в сравнение с миналата година. Оризът е поевтинял с 1% заради добро световно производство, а свинското месо запазва цената си заради свръхпредлагане в Европа.

      Енергийната криза и по-високите цени на торове и препарати за растителна защита доведоха до поскъпване на хляба с 34% на годишна база. От асоциацията "Хляб за България" прогнозират увеличението да продължи заради двойно по-високите разходи на хлебопроизводителите.

      Възможно е поскъпване на хляба, но то ще бъде много плавно. Защото пазарът няма да го позволи и не можем да очакваме някакви сериозни ценови сътресения, каза Георги Попов, Асоциация "Хляб за България".

      Иначе консумацията на хляб у нас намалява, но това е свързано със спада в броя на населението. Потребителите купуват основно масовите видове хляб - "Добруджа" и бял, но има и тенденция за увеличено потребление на по-здравословни, пълнозърнести хлебни изделия.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?