НОВИНИ

Експерт: Няма да има шоково поскъпване на основните хранителни продукти

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 03.01.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Няма да има шоково поскъпване, каза в "Денят започва" председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Според експерта трябва да очакваме по-високи цени при плодовете и зеленчуците през новата 2022 година.

От началото на декември до средата на месеца имаше напрежение. В момента, покрай празниците, е спокойно на пазара, което е много интересно, защото въпреки че това е момент на засилено търсене, ние наблюдаваме успокояване, но това е следствие на свърхнатоварването, коментира той.

Само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока - това е преработвателният сектор, главно месопреработването и млекопреработването, поясни Иванов.

"При кашкавала вече имаме 21-22% разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25%. Захарта поскъпна с 20%, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар", обясни Иванов и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал в следствие на енергийната криза.

"Основната причина за този темп, който наблюдаваме, е кризата в енергийния пазар - най-вече пазара на ток и неговата нестабилност и непредвидимост. Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар - трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим", подчерта Владимир Иванов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да правим с живата елха след Коледа?
Какво да правим с живата елха след Коледа?
Леброн изведе ЛА Лейкърс до победа срещу Минесота
Леброн изведе ЛА Лейкърс до победа срещу Минесота