НОВИНИ

Иван Хиновски: Решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ е логично

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 03.01.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

За енергийните експерти и анализатори това повишение на природния газ не е изненада, то е очаквано. Решението на КЕВР е абсолютно логично. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Природният газ поскъпна с над 30% в първия ден на новата година

Той посочи, че ръстът на природния газ в Европа е много сериозен, но това е естествен ход, предизвикан по много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след ковид кризата, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглища с газови производства.

Енергийният експерт поясни, че редица фактори, ще натискат цената на газа още нагоре - Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, Франция спира 50% от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане.

"Това означава, че паралелно с рязкото търсене на природния газ, ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент", прогнозира Хиновски.

Според неговия анализ до април-май ще има допълнително покачване на природния газ, след което се очаква успокояване на борсовите цени.

Той подчерта, че България има алтернативи - доставки на азерски газ и доставки от Турция. Това са спешните мерки, които могат да бъдат постигнати до 2 години.

България трябва да договори допълнителни количества природен газ - това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има схвръхизлишъци на природен газ, сравнително по-евтин газ, отколкото доставките на газ от Газпром, поясни експертът.

Иван Хиновски допълни още, че България има собствени ресурси на природен газ, които обаче страната не изследва.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кантарджиев: Преболедуването на Омикрон предпазва от заразяване с други варианти
Проф. Кантарджиев: Преболедуването на Омикрон предпазва от заразяване с други варианти
Предупреждение за лавинна опасност в планините, как да се предпазим?
Предупреждение за лавинна опасност в планините, как да се предпазим?