НОВИНИ

Затягане на мерките в Европа, британските ученици с маски в клас

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:05, 03.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

От днес английските ученици от основен курс ще трябва да носят маски в клас. Мярката вече е в сила в Шотландия и Уелс.

Досега изискването в Англия важеше единствено за коридорите и други места в училище, където има струпване. Според родители, учениците няма да се чувстват добре, ако през целия ден са с маска.

Затягане на мерките и в Гърция, където от днес е задължително носенето на маски от специален вид, предлагащ висока степен на защита. В полунощ влиза в сила и вечерен час.

Френските депутати ще трябва да решат дали зеления сертификат да бъде заменен от ваксинационен. Ако парламентът даде зелена светлина на новия закон, вече достъпът до редица обществени места в страната ще бъде възможен единствено за имунизираните срещу COVID-19. Очаква се мярката да бъде приета, което да предизвика вълна от протести.

На 15 януари изтича и срокът за поставяне на бустерна доза, след който зелените сертификати дори на хората с две дози няма да бъдат валидни.

Властите в редица градове, включително в Париж въведоха отново изискването за носене на маски на открито. Облекчаване има при условията за карантина - ваксинираните вече ще трябва да се самоизолират за 7, а не за 10 дни.

В Нидерландия - хиляди протестираха в столицата Амстердам въпреки забраната за провеждане на публични събирания. Напрежението се покачи и се стигна до сблъсъци с органите на реда. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разпръсне протестиращите. Повод за продължаващото недоволство е решението на властите да обявят неочаквано затваряне, което ще продължи поне до 14 януари. В момента не работят магазините, които не продават стоки от първа необходимост, а също и ресторанти, фитнеси, музеи и фризьорски салони.

Хиляди протестираха срещу COVID-мерките в Нидерландия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди протестираха срещу ковид мерките в Нидерландия
Хиляди протестираха срещу ковид мерките в Нидерландия
Предимно слънчево днес
Предимно слънчево днес