НОВИНИ

МС обсъди позицията на България за напрежението НАТО-Русия (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:04, 26.01.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Стратегията на България в кризата около Украйна, приета на днешното заседание на кабинета, ще бъде насочена изцяло към българската армия, а страната ни ще положи всички възможни усилия за мирно решаване на конфликта. Това съобщи премиерът Кирил Петков след правителственото заседание.

Част от информацията в рамките на днешното заседание е секретна и няма да бъде обявена включително пред депутатите в парламента, съобщи Кирил Петков пред министрите. По-късно от думите му пред медиите стана ясно, че България ще насочи всичките си усилия за разрешаване на конфликта Русия -Украйна по дипломатически път. А нашата отбранителна система ще бъде насочена към развитие на потенциала на българската армия.

По-малко от денонощие беше срокът, даден от премиера Кирил Петков на военния министър Стефан Янев за изготвяне на проект за националната позиция на страната ни и мерки за укрепване на системата за сигурност в България. Проектът беше внесен и одобрен на днешното заседание.

МС реши да приоритизираме българската стратегия в посока изцяло деескалиране на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Нашата отбранителна стратегия ще се изгради на база на българската армия. Това означава български войски, българско командване и българско военно лидерство, заяви Кирил Петков, министър-председател.

Премиерът изрази съжаление ,че в годините армията ни е била недофинансирана и подчерта, че ще се работи активно за покриване на точно тези дефицити като се избягва купуването на техника, която е несистемно избрана.

От тук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност .Тя трябва да е конструктивен партньор на НАТО, подчерта Кирил Петков.

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Военният министър Стефан Янев съобщи, че заедно с дипломатическите усилия "България трябва да развие отбранителния си потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група с български войски и българско командване". В "Денят започва" по БНТ той обясни и детайлите:

Това ще стане с ограничен контингент, ако говорим за какъв размер - порядъка е не повече от един батальон, не повече от 1000 души. Съвместното учение не е задача, а е средство, съвместното учение е средство за повишаване на подготовката и капацитета.

Батальонът ще участва в съвместни учения на НАТО, които са планирани още от миналата година, уточни Янев.

По думите му решеното днес ще е и българската позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

Нито премиерът, нито военният министър коментираха днес информациите от последните дни за възможно разполагането на сухопътни войски и изтребители на НАТО у нас.

А външният министър припомни, че още от декември на всички дипломатически форуми страната ни последователно отстоява необходимостта от намиране на дипломатическо решение на конфликта

Тези усилия ще продължат и в бъдеще. Надяваме се конфликтът да бъде решен по дипломатически път. Дипломатическото говорене обаче трябва да бъде подкрепено с необходимите доказателства , че притежаваме необходимата отбранителни способности, заяви Теодора Генчовска - министър на външните работи.

Като огромен успех за страната ни Кирил Петков обяви поканата страната ни стане член на Организацията за икономическо сътрудничество, защото това означава, че "влизаме в клуба на богатите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Западът обмисля санкции срещу Путин - какво отговориха от Кремъл
Западът обмисля санкции срещу Путин - какво отговориха от Кремъл
Германски национал напуска Байерн (Мюнхен) през лятото
Германски национал напуска Байерн (Мюнхен) през лятото