НОВИНИ

МС: Отбранителната ни стратегия да се базира на българската армия като конструктивен партньор на НАТО

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:35, 26.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
българската стратегия отношенията нато русия деескалация напрежението
Слушай новината

Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението между НАТО и Русия, както и да се използват всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен.

Това заяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет, на което кабинетът обсъди стратегията на страната ни относно напрежението между НАТО и Русия.

Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство, допълни премиерът.

Армията е недофинасирана през годините. Затова ще се приоритизира компенсацията по натрупаните дефицити.

"Оттук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в рамките на НАТО", изтъкна Петков.

В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, България всъщност преследва именно развитие на собствения си отбранителен потенциал, изтъкна министърът на отбраната Стефан Янев. Така ще се намери и начин за компенсиране на натрупаните с години дефицити в българската отбрана.

"Заедно с дипломатическите усилия България да направи стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на това, което се нарича батальонна бойна група от български войски, от българско командване, с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО", изтъкна министърът на отбраната Стефан Янев.

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Министърът на външните работи Теодора Генчовска изрази надежда за решение на кризата между Русия и Украйна чрез средствата на дипломацията.

"Надяваме се конфликтът да бъде решен по дипломатически начин. Дипломатическото говорене, обаче, трябва да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности", изтъкна Генчовска.

Премиерът Кирил Петков коментира и новината, че България е поканена да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"За нас това е огромен дипломатически пробив. Това означава, че влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много по-лесно. В международните бази данни ще излизаме като страна с нисък риск и на финансирането на нашите компании ще се гледа различно", каза премиерът.

Той уточни, че все още не сме се присъединили към организацията, но сме в период, в който трябва да покрием определени критерии.

"Но се радвам да кажа, че България влезе в един клуб на развити нации, които са оценени като нискорискови и което увеличава много потенциала ни за инвестиции", допълни Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Булгаргаз“: Доставките на газ от Русия не са застрашени
„Булгаргаз“: Доставките на газ от Русия не са застрашени
Виктор Кашай: Ще работя със съдиите, а не с клубовете
Виктор Кашай: Ще работя със съдиите, а не с клубовете