НОВИНИ

"Възраждане" не се съобрази с изискването за зелен сертификат в НС (ОБЗОР)

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
17:53, 26.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първо редовно заседание на парламента след въвеждането на новите правила за достъп до сградата. Народните представители трябваше да представят зелен сертификат или отрицателен тест за ковид, за да влязат на работните си места. Единствено групата на "Възраждане" отказаха да спазват правилата. Оказа се, че дори служителите на НСО нямат правомощия да спират депутати, които не желаят да спазват правилата за достъп.

Повечето депутати спазиха новите правила за влизане в Народното събрание.

"Правилата важат за всички, без значение кой какъв е, нали така, след като има решение и тези правила са общи за всички и са с цел запазване на живота и здравето на хората, ние ще ги спазваме", заяви Халил Летифов от ДПС.

"Имаме си своите зелени сертификати, считаме, че след като за останалата част от хората има зелени сертификати, логично е и в парламента да е по същия начин", заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

В разрез с правилата в сградата на парламента влязоха единствено представителите на "Възраждане". Според лидера Костадин Костадинов мярката е дискриминационна и противоконституционна.

Вие как ще влезете днес в парламента?

- През вратата!

С какъв документ?

- С този, който ми е даден от българските избиратели. Зеленият сертификат е антиконституционен, да го кажа още 10 пъти, предполагам няма да е проблем. И от днес призовавам всички български граждани да спират и по никакъв начин да не се съобразяват с това антиконституционно изискване", заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Според проф. Пламен Киров процедурното решение на НС за достъп на депутатите със зелен сертификат на практика е неизпълнимо.

"Тази норма, която е въведена със зелените сертификати, не е част от правилника за организацията и работата на парламента, именно поради това има едно решение, което няма как да бъде изпълнено", заяви проф. Пламен Киров - експерт по конституционно право.

А неваксинираните депутати и техните сътрудници трябваше да си направят тестове в мобилната лаборатория пред парламента. До началото на пленарното заседание оттам преминаха малко над 30 души, само трима от тях депутати.

"До този момент няма положителни тестове. Депутатите имат право на два вида антигенни тестове - такива със слюнка и със секрет от носоглътката. Предпочитани са тези със слюнка", заяви Красимира Ангелова - ръководител мобилни лаборатории.

Тестовете на депутатите и сътрудниците им се плащат от самите тях, цената е 10 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как в село Пали лула почти всички са с трета доза ваксина?
Как в село Пали лула почти всички са с трета доза ваксина?
Детски градини в Пловдив искат соларни паркове заради високите сметки за ток
Детски градини в Пловдив искат соларни паркове заради високите сметки за ток