НОВИНИ

Във видинско читалище показват какво е да шофираш след употреба на стимуланти

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 26.01.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Компютърни програми показват опасностите на пътя при управление на превозно средство под въздействието на стимуланти. Видинското читалище "Светъл ден" досега участва в разработването на няколко такива софтуерни продукта. Последният е създаден наскоро, заедно с организации от държави в Южна Америка. Насочен е към младите хора и е с финансовата подкрепа на програма "Еразъм +" на Европейския съюз.

С помощта на компютърна програма и очила за виртуална реалност без всякакъв риск могат да се изпитат опасностите на пътя при употреба на стимуланти:

Така във виртуалната реалност, избирайки какво да употреби виртуално, той на съвсем трезва мисъл, разбира какво ще се случи на пътя и всъщност го вижда. Усеща го, дори го изживява, обяснява Борислав Ванков, читалище "Светъл ден-2009".

От читалището вече имат опит в разработването на подобни симулации на пътя.

Правили сме проект, в който симулаторът е шофиране на кола, шофираш кола във виртуална реалност. Правили сме такъв с велосипед, а сега този е още по-надграждащ, защото софтуерът е модернизиран. Благодарение на това, което направиш в тази виртуална реалност, ти можеш да изпуснеш знак и в същото време да се разбиеш в камион или кола, но можеш да отнесеш и баща с децата и в едни момент да разбереш колко е опасно това да излезеш на пътя под въздействието на някакъв опиат, допълва Борислав Ванков.

С очила за виртуална реалност можем да видим какъв е ефектът от шофиране или управление на велосипед след употребата на алкохол или наркотици.

Предстои обучение на млади хора, които ще представят програмата пред свои връстници.

Репортер: Анжела Каменова, БНР-Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортинг (Лисабон) е пред изхвърляне от европейските турнири за 3 години
Спортинг (Лисабон) е пред изхвърляне от европейските турнири за 3 години
Нагъл опит за кражба на бюст-паметника на Христо Ботев в Благоевград
Нагъл опит за кражба на бюст-паметника на Христо Ботев в Благоевград