НОВИНИ

Полиция ще проверява столичните заведения от полунощ

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:57, 26.01.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Здраве
Слушай новината

Нови мерки от днес на места в страната. В София от полунощ заведения, ресторанти, кина, театри и други места със значение за общественото здраве ще работят до 22 часа с половината от капацитета си. Областният управител на столицата съобщи, че още тази нощ полицията започва да проверява спазват ли се новите правила.

В София заболеваемостта продължава да расте. Пикът на заразени се очаква след две седмици. От полунощ влизат в сила ограниченията за работа на кина, театри, хотели, заведения и ресторанти.

"Тази нощ в 0.00 часа трябва да бъдат затворени абсолютно всички заведения. Говорихме със СДВР. Те са готови да извършат съответните проверки и там, където се налага, за съжаление, да вземат адекватни мерки", заяви Иван Кючуков - областен управител на София-град.

От столичната здравната инспекция уточниха, че на практика проверките за спазване на новите правила започват утре вечер. Около 68% от интензивните и 54% от леглата за неусложнени пациенти в София са заети.

"Така че към момента дишаме спокойно. Нещата, ако така успеем да ги закрепим - мисля, че ще минем тази вълна абсолютно безпроблемно", заяви Иван Кючуков.

В столицата за момента няма затворени детски градини, карантинираните паралелки са около 6%. Една забавачка в Горна Баня е поискала временно да спре работа, защото голяма част от персонала е заразен с коронавирус.

"Това, което е обсъждано, е максимално по-късно и вече последно, ако мога да нарека да затварят детските градини. Ако има затворени детски градини, те ще бъдат обявени на сайта на Столичната община", заяви Мария Минчева - директор на Дирекция "Образование" към Столичната община.

В област Стара Загора заболеваемостта също расте. От вчера големите ученици учат дистанционно, пенсионерските клубове са затворени, а заведенията работят до 22 часа с 50% капацитет.

"Клиентите и без това са под 50%. Да не говорим, че вечер след 19 часа няма никакви клиенти поради безпаричието и скъпия ток", заяви Петър Стоянов, собственик на заведение в Казанлък.

От заведението се заканиха, че няма да спазват ограниченията.

В Област Бургас заразените също се увеличават. Заради многото карантинирани пътниците в градския транспорт намалели. Още тази вечер нощната линия в града няма да се движи.

"Последните курсове, говорим за 23 часа, които тръгваха, сега са изтеглени последният курс по градските линии и кварталните ще бъде в 22:10-22.20", заяви Петко Драгнев, управител на "Бургасбус".

Двете тролейбусни линии в града временно спират работа, но на тяхно място ще се движат автобуси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат по-ниска цена на газа от февруари
Предлагат по-ниска цена на газа от февруари
Денислава Глушкова отстъпи на първата в света при девойките на Australian Open
Денислава Глушкова отстъпи на първата в света при девойките на Australian Open