НОВИНИ

Спазиха ли депутатите новите правила за достъп до парламента със зелен сертификат?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 26.01.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Първо редовно заседание на парламента след въвеждането на новите правила за достъп до сградата. Народните представители трябваше да представят зелен сертификат или отрицателен тест за ковид, за да влязат на работните си места. Единствено групата на "Възраждане" отказаха да спазват правилата.

Със зелен сертификат или с отрицателните тестове за коронавирус - така влизаха масово депутатите в сградата на парламента днес. Единствено групата на "Възраждане" отказа да спази изискванията.

Достъп на депутатите до НС само със зелен сертификат - какви тестове предпочитат

Те влязоха без да показват сертификати или отрицателни тестове. Лидерът им Костадин Костадинов сравни правилата със забраната през 41-ва година в сградата на НС да не влизат евреи.

Оказва се, че НСО нямат право да спират депутати да влизат, дори и когато откажат да покажат зеления си сертификат или отрицателен тест. Като за неваксинираните народни представители тестването се извършва в мобилния пункт пред входа на сградата.

Повечето депутати спазиха новите правила за влизане в Народното събрание.

"Правилата важат за всички, без значение кой какъв е, нали така, след като има решение и тези правила са общи за всички и са с цел запазване на живота и здравето на хората, ние ще ги спазваме", заяви Халил Летифов от ПГ на ДПС.

"Имаме си своите зелени сертификати, считаме че след като за останалата част от хората има зелени сертификати, логично е и в парламента да е по същия начин", допълни Александър Ненков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Да имам и ще го покажа. Такива са правилата, които е приел парламентът", добави Антоанета Цонева от ПГ на "Демократична България".

В разрез с правилата в сградата на парламента влязоха единствено представителите на "Възраждане". Според лидера Костадин Костадинов мярката е дискриминационна и противоконституционна.

"Зеленият сертификат е антиконституционен, да го кажа още 10 пъти, предполагам няма да е проблем. И от днес призовавам всички български граждани да спират и по никакъв начин да не се съобразяват с това антиконституционно изискване", заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Неваксинираните депутати и техните сътрудници трябваше да си направят тестове в мобилната лаборатория пред парламента. До началото на пленарното заседание от там преминаха малко над 30 души, само 3-ма от тях депутати.

"До този момент няма положителни тестове. Депутатите имат право на два вида антигенни тестове - такива със слюнка и със секрет от носоглътката. Предпочитани са тези със слюнка", отбеляза Красимира Ангелова, ръководител мобилни лаборатории.

Тестовете на депутатите и сътрудниците им се плащат от самите тях, цената е 10 лв. Новите правила влязоха в сила в началото на седмицата, а бяха приети на заседанието на 7-ми януари.

Репортер: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама криминално проявени докато се качвали в откраднат автомобил
Задържаха двама криминално проявени докато се качвали в откраднат автомобил
Максимални температури между 1° и 6° следобед - какво ще е времето за уикенда
Максимални температури между 1° и 6° следобед - какво ще е времето за уикенда