НОВИНИ

Достъп на депутатите до НС само със зелен сертификат - какви тестове предпочитат

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 26.01.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Очаква се днес да е първият по-сериозен тест относно достъпа на депутатите до Народното събрание. Причината – въвеждането на зеления сертификат, за да стигнат до работното си място.

За да влязат депутатите в Народното събрание имат две опции - да предоставят зелен сертификат на входа или отрицателен тест за коронавирус - антигенен или PCR. За целта има две мобилни лаборатории.

"До този момент са минали около 30 служители на Народното събрание и депутати, няма положителни. Депутатите могат да се възползват от два вида антигенни тестове - със слюнка и със секрет от носоглътката. Предпочитани са тези със слюнка, защото няма това неприятно усещане при вземането на теста. Цената е 10 лева и тя се заплаща само от депутатите и техните сътрудници, останалите служители на Народното събрание заплащат тестовете от бюджета на Народното събрание", заяви в "Денят започва" Красимира Ангелова, лаборант.

По думите ѝ са осигурени достатъчно тестове. Между 15 и 20 минути отнема от регистрацията и самата манипулация издаването на електронен цифров сертификат. Работното време е от понеделник до петък от 7.00 до 16.00 часа.

"Възраждане" влезе демонстративно само с личните си документи в парламента. Лидерът на партията Костадин Костадинов призова никой да не използва зелен сертификат.

Репортер: Кристиян Гаров

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович се завръща на корта в Дубай
Новак Джокович се завръща на корта в Дубай
Колко топло е в електробусите през зимата?
Колко топло е в електробусите през зимата?