НОВИНИ

ДПС печели изборите в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
09:41, 03.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

ДПС печели изборите в Турция. При гласували 51 000 души, 43 000 от тях са дали вота си за ДПС, което е 92%.

Ако данните се запазят, това означава, че движението ще спечели общо изборите в чужбина с около 33% подкрепа.

Изборите в Турция преминаха при ниска избирателна активност. Право на глас имат 350 000 души.

В страната бяха разкрити рекорден брой избирателни секции - 166, като само в Истанбул и региона бяха 51.

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: ВИЖТЕ ПОСЛЕДНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

В Турция активността е доста по-ниска от първия тур на президентските избори миналия ноември, когато гласуваха 88 000 души и далеч от рекордните 91 000, гласували през 2009 г.

Активността е ниска и заради лошото време, но и заради факта, че се провеждат поредните предсрочни избори, които разочароват хората и те са решили този път да не гласуват.

Изселнически организации помагаха на избирателите в деня на вота при попълване на декларациите и раздаваха брошури на турски език как се гласува с машина.

"По-ниска активност, очаквано нещо беше туй, защото, както ти бях обяснила, на хората им омръзна. Вече не се интересуват. Обадих се на някои приятели, викам: "Хайде, елате, поне да гласувате. За "Авджълар", 10 600 човека има. В момента общата сума - около 1400. Това е нещо много жестоко. Според слуховете, март месец пак ще се приготвим за избори. В нищо няма промяна. Само дето отиват парите за тез работи и дето се мъчим ние", казва Наджие Топал от кв. "Авджълар" Истанбул.

"На хората им писна вече, за шести път сме на избори и докога, докъде? Тези избори минаха много нормално, отколкото миналия път през ноември. Тогава около 1500 избиратели имаше в "Авджълар" в двете секции, сега около 800. Хората вече свикнаха с машинните уредби да гласуват. За първи път беше много по-трудно. В Турция предимно гласуват за ДПС. Ако Ви кажа, че ще гласуваме за ВМРО или за "Атака", нали няма да ми повярвате? Никой да не влиза във война. Никой. Обаче видяхме какво стана в Русия и в Украйна. И в България имаше много емигранти от Украйна, така и в Турция. Знаем, че заради войната в Сирия също има много емигранти сирийци в Турция", каза Танер Низамоглу от Дружество на балканските изселници.

"В улиците в други места нямате обявления и аз до тази сутрин от вестника видях. Малко трудно с машини да гласуваме, не сме свикнали, ама... По-рано беше по-просто по простия начин с бюлетини. По простия начин гласувахме досега. С машини малко по-трудно. Ние възрастните хора не сме свикнали. Вие ще го оправите, вий, младите хора", каза 86-годишният Ваки Озкьок от кв."Авджълар".

Вижте повече във видеото от прякото включване на специалния ни пратеник Александър Марков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ печели най-висок процент в Сливен и Ямбол, втори са "Продължаваме Промяната"
ГЕРБ печели най-висок процент в Сливен и Ямбол, втори са "Продължаваме Промяната"
България трудно ще състави правителство, коментират световните агенции
България трудно ще състави правителство, коментират световните агенции