НОВИНИ

От нашите пратеници: Ниска избирателна активност в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
16:00, 02.10.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Балкани
Слушай новината

При по-ниска избирателна активност преминава изборният ден в Турция, където има рекорден брой секции - 166. 15 секции в югоизточната ни съседка отвориха със закъснение заради липсващи членове на комисии.

Точно в 7:00 часа секциите в квартал "Авджълар" или "Малката България" в Истанбул бяха отворени. Още преди отварянето им вече чакат хора. Първият гласувал има простичко желание:

"В Турция съм Исмет Алиев Шабанов, в България съм Алекси Демирев Шишманов. Още по-добре да бъде", заяви Исмет Шабанов от Истанбул.

Машините са проблем за по-възрастните избиратели - както на повечето избори тук.

"Проблемът е отново при гласоподаватели, които не знаят как да използват машината, с машините няма технически проблем", допълни Сузана, член на СИК.

Някои избиратели и членове на секционни избирателни комисии не можаха да се разберат нито на турски, нито на български. Затова - на английски.

Организациите на изселниците помагат на гласуващите с брошури на майчин език как се гласува с устройствата. И с попълване на декларациите на български.

"Младото поколение е забравило малко български език. Аз 13-14 години учих там. Няма начин да не го забравя, но го изучавам. Български книги чета, руски книги чета, "Война и мир" чета", добави Александър Атанасов от Шуменско.

Заради рекордния брой секции, разкрити в Турция, опашки няма. Освен във "Фарузкьой", където се гласува с бюлетини.

"С бюлетините - да, малко е по-бавно. Но успяваме. Имаме трима души, които се занимават с писането, затова не е толкова трудно", коментира Сергей Ивов, председател на СИК в Истанбул.

Избиратели от "Фарузкьой" са извозвани с автобуси към секциите с машини. Сред гласуващите е и многократният български шампион по борба - Ефраим Камбероглу.

"Според мен трябва да се намери един общ език и да се направи едно стабилно правителство и България да си вземе мястото в Европа и в света, където е необходимо", заяви Ефраим Камбероглу, световен и европейски шампион на България по борба.

Изборите в Турция са поредните за последната година и половина и много хора вече искат стабилно управление в България.

"Хората казват, че вече им е омръзнало от тези избори. Това за кой път - всеки път в изборите казват - сега идваме на избори, след 5-6 месеца пак", каза още Хюлия Алтън от квартал "Авджълар".

Секцията с бюлетини събра гласоподаватели колкото двете секции с машини към ранния следобед.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио разгроми Специя и остава близо до лидера Наполи в Серия А
Лацио разгроми Специя и остава близо до лидера Наполи в Серия А
Десет точки за Иван Алипиев при дебюта му в Италия
Десет точки за Иван Алипиев при дебюта му в Италия