НОВИНИ

Блокирала машина в Харманли изтри паметта за подадените гласове до 11.00 ч.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:43, 02.10.2022 (обновена)
5240
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Един от изборните казуси в деня на вота е в Харманли - там блокирала машина изтри паметта за подадените гласове до 11.00 часа.

Малко след началото на изборния ден бяха получени два сигнала за блокирали машини. Едната в Димитровград, а другата в 10-а секция в Харманли. Машината е блокирала заради спиране на тока. Оказва се обаче, че паметта все още не може да бъде възстановена. От секционната комисия заявиха, че с нея са гласували около 40 човека.

Една от двете машини в 10-а секция в Харманли е блокирала близо три часа след началото на изборния ден.

"Сутринта в 9.50 часа, блокира паметта и не можеше абсолютно нищо да се извади от нея. Чакаме флаш паметта да се извади. Спря токът. Ние не разбрахме, че е спрял, тя е работила на батерията и в момента, в който спря батерията извикахме техника и се оказа, че всъщност е извадена от контакта", обясни Клавдия Киркова - председател на СИК.

На място веднага пристигнал техник, който обаче не могъл да поправи машината, нито да възстанови данните от паметта.

"Първоначално имаше информация да се преустанови работа изцяло, само да се продължи на първата машина и от втората да не се взима никаква информация, че не може да бъде свалена никаква информация. Това беше, което получихме като информация от ЦИК и от техника", разказа Десислава Филипова - зам.-председател на РИК-Хасково.

По-късно е решено всички гласове да бъдат зачетени.

"Ще се броят разписките, плюс това като се извади флаш паметта и от там ще може да се извади, но това ще стане в Хасково, защото там си имат начини, за да видят какво има във флаш паметта. Няма да има нито един изгубен глас. Всички, които са гласували ето в тази кутия им са разписките, така че няма да има нито един изгубен глас със сигурност", подчерта Клавдия Киркова - председател на СИК.

От ЦИК също увериха, че няма опасност гласовете да се загубят.

"Дори да е така, има разписки, по които може да се преброят техните гласове. Но ако машината е спряла да работи в този момент, всички разписки, произведени след този момент, то всички разписки, които е произвела, съответстват на гласове, които не са подадена на хартия. Броят се всички разписки, а и по принцип, ако не може да се свали информацията от машинния протокол на някоя машина, а това може да се случи и след като приключи работата на секцията, разписките служат като резервен документ за преброяване на вота", заяви Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

Преди обяд в 18-а СИК в Димитровград също беше получен сигнал за блокирала машина. Там вотът премина на хартия.

Като цяло изборният ден в Хасковска област протича нормално, без сериозни нарушения. През деня бяха получени няколко сигнала, свързани с агитационни материали, съмнения за роднински връзки в една от СИК, както и за снимане с телефон на разписката за гласуване.

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Булка и младоженец гласуваха във Варна (СНИМКИ)
Булка и младоженец гласуваха във Варна (СНИМКИ)
Специализирана полицейска операция в Нови пазар, задържан е 51-годишен мъж
Специализирана полицейска операция в Нови пазар, задържан е 51-годишен мъж