НОВИНИ

ДПС сезира ДАНС за "златните паспорти"

готов проектозаконът премахване златните паспорти
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:43, 07.01.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник-председателят на партията Йордан Цонев и депутатът Делян Пеевски сезираха Държавна агенция "Национална сигурност" за така наречените златни паспорти. Те настояват да бъде извършена проверка на всяка една процедура по получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции за периода от 2013 година досега.

Според вносителите на сигнала "само така може да бъде установено дали са налице нарушения на законовите процедури и, ако са допуснати нарушения, да бъдат предприети необходимите действия за търсене на отговорност от виновните лица".

"С извършването на проверката ще бъдат преустановени и спекулациите по темата от страна на определени медийно-олигархични кръгове в страната", се казва в съобщение до медиите.

Пред БНР Мустафа Карадайъ обясни, че основната цел е да се внесе яснота заради спекулации по темата:

"От ДПС решихме да се обърнем към компетентните органи, да направим едно изследване за всеки конкретен случай и фактите такива, каквито са, да се изнесат в публичното пространство, а не да се правят каквито и да е внушения. Още преди нова година обявихме, че ние ще внесем и законодателни промени във връзка с така наречените златни паспорти и този процес да прекъсне, защото това влияе и на европейските дипломатични отношения със САЩ, и конкретно на България".

Такава информация от ДАНС беше поискана и от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който освен това внесе в НС и предложение за отпадане на така наречените златни паспорти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо месец полицията търси собственика на изгубена сума пари
Близо месец полицията търси собственика на изгубена сума пари
Новак Джокович: Благодаря на всички за подкрепата
Новак Джокович: Благодаря на всички за подкрепата