НОВИНИ

Душан Керкез: Ролята ми в Ботев Пловдив е да взимам трудни решения

Старши треньорът на пловдивчани обясни какво е настроението в отбора преди градското дерби с Локомотив в началото на ноември

Душан Керкез
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:41, 19.10.2023
Чете се за: 15:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез заяви, че не познава Азрудин Валентич и призна, че заставането му начело на "жълто-черните" е голямо предизвикателство за него.

Наставникът даде обширно интервю пред клубната телевизия, в което говори за работата си начело на "канарчетата", целите пред отбора, раздялата с Реда Рабей и решението да прати Станислав Работов, Амаду Думбуя и Рой Херман във втория отбор.

"Считам Ботев за много голям клуб, както знаех и преди. Намирам Пловдив за много хубав град. Има много гостоприемни хора навсякъде в града, особено тук в клуба. Те са много добри с мен и моите колеги. Истински щастлив съм, че дойдох в Ботев. Щастлив съм с тренировъчната база и новия стадион. Фантастично е, чувствам, че съм в отбор от топ първенствата. Имаме всичко откъм инфраструктура, нямаме никакви проблеми в този аспект. Това е нещо, което всеки играч и треньор желае и зависи от нас да използваме тези съоръжения по предназначение. Новият стадион е фантастичен, особено когато бъде завършен, ще бъде един от най-красивите стадиони на Балканите", коментира Керкез.

Наставникът обърна внимание на качеството на българското първенство и сравни инфраструктурата и нивото на футбола в България и в Сърбия.

"Първенството е трудно. Има много силни мачове, много единоборства и много добри играчи. Очевидно е, че това първенство може да бъде по-силно. Няма да кажа нещо ново, ако заявя, че инфраструктурата може да бъде по-добра, но не само в България, но и на Балканите. Ако имаме по-добри терени, ще имаме по-добър футбол, защото виждам, че хората тука обичат да гледат футбол. Те идват на мачовете и това е добре. Просто ако инфраструктурата е по-добра в Първа лига, ще има по-добър футбол за феновете. Ако я сравня с тази в Сърбия, нещата са доста сходни. В Сърбия обаче се построиха три нови стадиона и в момента се строи нов национален стадион. Все пак и там в елита има проблеми със съоръженията. Ако трябва да сравнявам качеството на футбола - Сърбия не е част от Европейския съюз и няма чак толкова много чужденци в отборите, затова има повече шанс за младите сръбски таланти да играят, отколкото в България", обясни старши треньорът на Ботев.

Той коментира и раздялата с полузащитника Реда Рабей, чийто договор бе прекратен по-рано през тази седмица по взаимно съгласие.

"Не искам да се задълбочавам в причините. Уважавам го заради това, което е направил досега и му пожелавам всичко най-добро, както за него, така и за семейството му. Никой обаче не е над отбора, над клуба - никой играч, нито аз. Има правила, които всички трябва да спазваме. Капитаните и всички останали играчи трябва да служат като пример за младите. Ако те не са пример, как младите ще са по-добри", каза още Керкез.

Специалистът разкри, че е водил разговори с ръководството на клуба.

"Когато дойдох тук, просто бях анализирал мачовете на тима. Не познавах никого, не бях говорил с никого, само с няколко души от България, но не и с предишните треньори. Познавам Бруно Балтазар и Желко Копич от Кипър, но не им бях звънял. Не познавам Валентич - както някои биха казали, че той е от Босна и Херцеговина и затова ме е довел. Не искам да коментирам много за това. Говорих със спортния директор, със собственика, разбрахме се. Знам, че това е голямо предизвикателство за мен и за екипа ми, защото в момента не мога да реализирам философията, която изповядвам. Искам отборът да е агресивен 90 минути, да играе здрав футбол, но в момента поради причини от лятото тимът не може да следва този ритъм. Тези неща се случват, не е нещо непоправимо, но трябва време. Ако натиснем от първия ден, много играчи могат да се контузят. Когато строиш къща, първо започваш от основите и вървиш стъпка по стъпка. През лятото е прескочено от нулата към втората стъпка и това в момента ни липсва. Важното е да направим добра подготовка през месец януари. Това не са извинения, това са факти. Говоря директно, не обвинявам никого. Всеки върши работата си, както смята за правилно, но това, което аз искам, не може да го изпълним в момента, поради различни причини. Опитваме и мисля, че хората виждат разликата в някои мачове - в играта и в агресията, но това е цял процес, не може да се случи толкова бързо."

Керкез коментира и тримата играчи на проби, които тренираха с отбора и взеха участие в контролната среща с Марица Пловдив, спечелена от "канарчетата" с 4:0.

"С клуба сме на мнение, че един играч винаги е добре дошъл на проби, ако ръководството мисли, че е добър. Никога не знаеш какво може да се случи по време на пробите. Няма какво да крием - двамата защитници няма да останат, крилото ще остане още малко повече и ще видим. Те не бяха готови физически, но имаха някои качества. Най-важното е, че не пречиха на тренировките, а искаха да помогнат и ние се опитахме да им помогнем, но за крайното решение ни трябва време. Така или иначе не можем да подпишем с тях, защото не са свободни", обясни наставникът.

Старши треньорът на "жълто-черните" обърна внимание на решението Станислав Работов, Амаду Думбуя и Рой Херман да бъдат извадени от първия отбор.

"Всяко решение, което се взима тук, е добре премислено. Когато дойдох, не познавах никого. Това, което виждам, е представянето им в тренировките, в мачовете и тяхното професионално отношение извън терена и начина им на живот. Някои решения, които взехме, са добри. Не харесвам играчи без амбиция, не харесвам футболисти, които са удовлетворени само от това да вземат своята заплата и времето да си минава. Това се отнася за всички и най-вече за Работов, Думбуя и Херман. Всичко зависи от тях - ако са добри в тренировките и се доказват, ще се върнат в първия тим. Футболът е бизнес. Не може просто да си губиш времето, да взимаш пари и да си щастлив. Не го казвам само за тях - това се отнася за всички. Не гледам кой е българин, кой е чужденец, кой е от Африка - не ме интересува. Виждам техните лица, качества и характер. Знам, че е трудно решение, което не всички ще харесат, но аз съм на тази позиция, за да взимам трудни решения. Не съм тук, за да ставам приятел с някого и да го оставя, това не е благотворителна организация. Това е клуб с много фенове, които всеки ден страдат заради начина, по който виждат своя отбор в лоша позиция, борейки се да оцелее. Не искам да се връщам назад и да обвинявам някого, но се вижда, че в последната година и половина са допуснати много грешки по различни начини. Няма да се връщам, но трябва да ги поправям оттук нататък. Дадох шанс на всеки вече над месец, трябваше ми време да опозная всеки един играч - как мисли, какво говори. Разговарям с моя щаб, със спортния директор, имаме и психолог, който също ми дава отчет след срещите с футболистите. От всяка една страна трябва да проверим дали тези играчи мога да поемат отговорността да играят в този клуб, защото не е същото да играеш за Марица и да играеш за Ботев, с цялото ми уважение към Марица. Трябва да си много силен характер, да имаш ДНК-то на клуба, за да играеш в този отбор. Имам опит, играейки в други отбори и знам за такъв тип ситуации. Докато съм тук, няма да позволя на никого да унищожи това - до утре или след 3 години, няма значение, ще бъде по този начин", каза още Керкез.

"Разбира се, че съм тук, за да гледам всяка една тренировка на формациите от академията. За да бъде ясно - ако сега взема и наложа млади момчета от академията, в тази ситуация, в която сме в момента - няма да го направя, защото не е добро решение. Те трябва да дойдат в момент, в който отборът върви добре. Не искаме да това напрежение да пада върху тях в момента, но затова ги викаме в тренировките, защото заслужават. Предпочитам да играя с 12 играчи и останалите да бъдат млади, отколкото да имаш хора просто за бройката. Ако хората мислят, че съм достатъчно добър да взимам такива решения, аз съм тук. Харесвам младите играчи, защото и аз съм работил с всички възрастови групи и нямам проблем да взема играч от академията, но искам това момче да се чувства готово за шанса, който ще му се даде. Ако го взема и той не е готов, той ще прегори и ще се върне 10 години назад. Това за мен не е добре."

Керкез обясни какво е настроението в отбора преди предстоящото градско дерби с Локомотив в началото на ноември.

"Опитвам се да накарам моите играчи да мислят само за следващия мач. Разбира се, че дербито с Локомотив е близо и всеки го чака, но в момента трябва да се концентрираме изцяло върху двубоя с Ботев (Враца). Наблюдавахме техни мачове, намират се надолу в класирането, но имат добри играчи. Теренът там не е толкова добър, ще бъде повече борба и ще има по-малко красив футбол, но ние трябва да сме подготвени за това. След това имаме мач с Локомотив София и чак тогава ще се готвим за дербито с Локомотив Пловдив."

"Поставихме една цел, която е изключително важна - ние искаме повече български играчи. Изключително важно е един клуб да има местни момчета, защото те могат да усетят клуба повече от чужденците. Знам какво е, защото съм бил чужденец в друга държава. Но ние трябва да доведем добри български играчи, а чужденците, които идват, трябва да са по-добри от тези, които са в момента и от българите в състава. Ще бъде трудна задача, защото през януари трансферният прозорец винаги е по-труден, няма толкова свободни играчи, но спортният директор работи усилено и се опитва да даде възможности, от които ние да преценим кое е най-доброто за нашия отбор."

"За феновете - не можем да кажем много неща. Искам да им благодаря, че ни подкрепят във всеки мач. Дори и когато загубихме от Черно море, те дойдоха толкова далеч, за да ни подкрепят. Ще обещая, че понякога може и да не играем добър футбол, може и да загубим, но със сигурност ще даваме всичко от себе си за тях във всеки мач. Осъзнавам, че те мислят само за крайния резултат, те искат отборът да бъде в челото на класирането, но и знам, че искат един колектив, който показва страст и качества. Първото, което мисля, че се промени с моето идване, е страстта. Има още много неща за подобряване - работим всеки ден върху тях. Щастлив съм, че съм тук, дори и в ситуация като тази, но харесвам такива предизвикателства и ако някой сега ме попита дали съжалявам - не, не съжалявам. Ние сърбите имаме такъв характер да се борим, защото през целия си живот сме се борили и никога не се отказваме. Това е моето послание за феновете", завърши Душан Керкез.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пето място за Елена Босилкова и Жулиен Шайков на европейското първенство по спортна акробатика
Пето място за Елена Босилкова и Жулиен Шайков на европейското първенство по спортна акробатика
Конър Макгрегър: Бойните изкуства в България се разрастват
Конър Макгрегър: Бойните изкуства в България се разрастват