САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Двама на съд за катастрофата на жп прелеза до Асеновград

от БНТ
16:40, 07.04.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас
двама съд катастрофата прелеза асеновград

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо кантонер и
шофьор на автомобил за причиняване на смърт при катастрофа на жп прелез. Според закона предвиденото наказание при доказване на вина е лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо К.М., на 60 г., за това, че на 12 ноември 2019 г., в гр. Асеновград, около 6,50 часа,
като пазач на жп прелез в междугарието Крумово - Асеновград, нарушил правилата за експлоатация на съоръженията, като не спрял движението на пътни превозни средства през прелеза и не спуснал бариерите 5 минути преди преминаването на влака и по непредпазливост, в условията на независимо съпричиняване с И.Г., причинил смъртта на другиго М.Г., на 30 г., и средни телесни повреди на още две лица, като деянието е извършено в пияно състояние - наличие на алкохол в кръвта 2,61 на хиляда.

Обвинение е повдигнато и на И.Г., на 33 г., за това, че на на същата дата около 6,50 часа, при управление на лек автомобил, марка "Опел Астра", в гр. Асеновград, при приближаване на същото междугарие, нарушил правилата за движение и при приближаване към жп прелез не се движел със скорост, която да му позволи при необходимост да спре и да се убеди, че не приближава влак и преминаването е безопасно, като по непредпазливост, в условията на независимо съпричиняване с К.М., причинил смъртта на М.Г., на 30 г., и две средни телесни повреди на друго лице.

По делото е установено, че на 12 ноември 2019 г., около 6,30 часа, обвиняемият И.Г. и неговият брат М.Г., тръгнали от с. Караджово, обл. Пловдив, с лек автомобил, марка "Опел Астра", към гр. Асеновград, където работели. М.Г. бил на седалката до водача.

По пътя И.Г. спрял в с. Болярци, обл. Пловдив, където взел братовчед им Г.Т. Той седнал зад шофьора и продължили към гр. Асеновград.

Междувременно в 6,32 ч., от жп гара Пловдив към жп гара Асеновград потеглил
пътнически влак. Дежурният ръководител на движението уведомил с
телефонограма пазачите на прелезите по пътя за заминаването на мотрисата.

Обвиняемият К.М., бил дежурен прелезопазач на км 8+830. Той получил,
телефонограмата, записал я в дневника, но поради употребата на алкохол се
залисал и не спуснал бариерата.

Влакът се приближил към междугарието и се движел със скорост от 77 км/ч. Машинистът подал продължителен звуков сигнал, като на десетина метра видял, че бариерите на жп прелеза не били спуснати, а пазачът бил навън. Той забелязал и приближаващия се лек автомобил и веднага натиснал електрическата спирачка, но поради тежестта на композицията, същата не можела да спре на по-малко от 150 метра от момента на задействане на спирачката, според автотехническата експертиза.

През това време лекият автомобил приближил към прелеза, като въпреки вдигнатите бариери, водачът не спрял,за да се убеди за приближаването на влак и последвал удар между предната част на автомобила и предната лява част на мотрисата. Колата се завъртяла и се блъснала в стената на прелезопазачницата.

При ударите били ранени водачът на автомобила И.Г., брат му М.Г. и техния братовчед Г.Т. Те били откарани в болницата, като на 17 ноември 2019 г. М.Г. е починал от
нараняванията си - тежка черепно-мозъчна травма. И.Г. и Г.Т. получили средни
телесни повреди.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Андреа Бочели с концерт за Великден в Миланската скала
Андреа Бочели с концерт за Великден в Миланската скала
Мюфтийството в Благоевград забрани петъчните молитви заради коронавируса
Мюфтийството в Благоевград забрани петъчните молитви заради коронавируса