НОВИНИ

Двама полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 25.08.2022
7321
Чете се за: 06:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Двама полицаи загинаха, след като автобус с нелегални мигранти се вряза в патрулна кола на оживено кръстовище в Бургас тази сутрин. Преследването започва призори от Малко Търново и продължава близо 50 километра в посока Бургас. Два екипа на Гранична полиция правят опит да спрат автобуса, но с висока скорост той навлиза в града.

Шофьорът не намалява дори когато навлиза в кръговото кръстовище при булевард "Струга", през който минава целия трафик за Южното Черноморие. В този момент пред него спира патрулният автомобил, в който са охранителните полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Целта им е да накарат шофьора да спре. Това не става и автобусът буквално помита патрулката. Полицаите загиват на място. Вътрешният министър Иван Демерджиев определи случилото се като война срещу държавата. Той настоя за оставки в Гранична полиция. От думите му стана ясно, че има основание да се говори за полицейски чадър върху нелегалния трафик на мигранти - още повече когато стана ясно, че в нелегалния превоз са замесени сирийски граждани.

Групата от 47 нелегални мигранти се е качила в автобуса в землището на село Стоилово. След около 25 км, в района на село Крушевец екип на Гранична полиция опитва да спре превозното средство за проверка, но шофьорът продължава и започва преследване. Вторият опит от Гранична полиция е направен край бургаския кв. Крайморие, но също без успех. Така автобусът, пълен с мигранти, стига до Бургас.

„Сигналът е предаден на най-близкия патрул от областната дирекция, това са служители с автомобил на първо районно, които са подходили към кръговото на Трапезица в Бургас", заяви ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Полицаите правят опит за засада, но автобусът отново не спира и с бясна скорост се врязва в служителите на МВР.

От удара двамата полицаи загиват на място. Единият от каналджиите е заловен на местопроизшествието, но другият избягал.

"Това, което се оформя като становище в разследващия екип с оглед механизма на деянието е, че става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт и тук за непредпазливо деяние като форма на вина не може да се говори", заяви Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас.

По-късно е заловен и беглецът. По информация на източници на "По света и у нас", с влак е стигнал до Първомай, където е арестуван. И двамата задържани са сирийци, с бежански статут, пребивавали в центъра за мигранти в Харманли.

"Основна причина за този инцидент са не докрай прецизно изпълнение на функциите на „Гранична полиция", защото не органите на полицията в Бургас е трябвало да пресрещнат автобус с 47 мигранти, а тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Още когато встъпих в длъжност стана една рокада, тя не се коментираше много, но директорът на "Гранична полиция" беше преместен като заместник-директор с една основна цел - да се занимава с възпирането на този мигрантски натиск. Тъй като за мен тази задача не е изпълнена, очаквам до края на деня г-н Молов да подаде оставка си. Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ. Понеже имаше данни, че наши служители са замесени в тези схеми, аз съм възложил на всички служби в МВР, които имат отношение към въпроса и те работят изключително интензивно, ако тази информация се потвърди да бъдат издирени и изправени пред закона тези служители", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Ще бъда засилена и охраната по границата с помощта на Министерството на отбраната.

„Възвръщане на функционалността на техническите средства за защита на границата. Голяма част от тях не работеха. Оказа се, че голяма част от района не е обезпечен с техника. Работим и по това. Осигурихме дронове, това са близо 12 дрона, за да може да се покрие целия район и да се извършва наблюдение от въздуха. Министърът на отбраната днес ме увери, че в следващите дни събота и ден-два след това, допълнително 100 човека от МО ще се присъединят към нашите сили на границата", допълни Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Заради инцидента, при който загинаха двамата бургаски полицаи, утре в цялата област е обявен ден на траур.

„Денят в Бургас започна тежко и трагично. Загинаха двама наши полицаи, доблестно изпълнявайки служебния си дълг. В моите очи те са герои и искрено изказвам съболезнованията си към техните близки", заяви Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Пострадали мигранти от автобуса, сред които жени и деца, няма.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев преподписа с ЦСКА 1948
Ивайло Чочев преподписа с ЦСКА 1948
ЦСКА излиза в бяло срещу Базел
ЦСКА излиза в бяло срещу Базел