НОВИНИ

ЦИК: Гласуваме с над 10 000 машини на изборите на 2 октомври

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 25.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Политика
Слушай новината

"В законовия срок - 22 август, има регистрирани в Районните избирателни комисии два инициативни комитета за издигане на независими кандидати за участие в изборите на 2 октомври", заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ броят машини, с които ще се гласува в страната и извън България, е 10 993, но може да претърпи промяна.

"Официални данни от преброяването не се обявени и затова ЦИК не може да стъпи на тях, за да преизчисли мандатите. В момента се подават заявления за гласуване извън страната, върви и процес на създаване на предварителна организация за разкриване на секциите. Подадени са 18109 заявления извън страната, но бройката се променя, броят е по-нисък в сравнение с последните три избора", допълни Цветозар Томов.

Преизчисляването на мандатите ще може да бъде направено за следващи избори, когато има и официални данни от преброяването тази година. От ЦИК напомниха, че от два дни всеки може да провери дали фигурира в подписката на някоя партия или коалиция.

По-рано днес преди работна среща с ЦИК, главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата ще изпълни задължението си да се противопостави на така наречените "изборни престъпления".

"Честността на изборите е от компетентност на различни институции, никоя институция не е силна, ако е сама. Ние сме тук, за да проведем работна среща с представителите на ЦИК и да заявим, че прокуратурата ще изпълни и ще свърши тази част от работата, която е от нейната компетентност, а това е борбата с така наречените изборни престъпления. И да заявим, че сме готови да си взаимодействаме с ЦИК, включително и с МВР и с други институции в рамките на законовите правомощия", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните национали до 17 години направиха ново реми със Словакия
Футболните национали до 17 години направиха ново реми със Словакия
10-годишно момиче беше нахапано от куче в с. Хърсово
10-годишно момиче беше нахапано от куче в с. Хърсово