НОВИНИ

Германия с нови, по-строги мерки срещу COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:43, 25.08.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германското правителство одобри по-строги мерки срещу COVID-19. Според здравните власти през есента и зимата Германия ще бъде обхваната от нова голяма вълна на пандемията.

Германия трябва да е подготвена, за да не се сблъска с нова висока смъртност и поредно блокиране на икономиката, обясниха от правителството в Берлин.

Мерките включват задължително носене на маски при пътуване с влак и автобуси на дълги разстояния в страната, както и при вътрешни полети. Маските ще бъдат задължителни в болниците и старческите домове, а за влизане в здравни заведения ще се изисква представяне на отрицателен тест.

"Искаме да сме много по-добре подготвени за пандемията тази есен, в сравнение с предишните години. Очакваме значителна вълна на коронавирус през есента", заяви Карл Лаутербах, министър на здравеопазването на Германия.

При нарастване на броя на заболелите маските ще станат задължителни в учебните заведения и социалните домове. На регионално ниво ще се решава кога да бъде въведено изискването за носене на маски на закрито и представяне на отрицателни тестове.

"Повече няма да обявяваме локдаун и няма да затваряме училища. В училищата е предвидено при нарастване на броя на заразените учениците от 5 клас нагоре да носят маски", допълни Карл Лаутербах.

Мерките трябва да влязат в сила от 1 октомври и да действат до 7 април. Преди това обаче правителственият план трябва да бъде одобрен от парламента.

Мерките предизвикаха бурни реакции. Обявяването им съвпадна със завръщането в Германия на канцлера и министъра на икономиката от Канада.

От направени снимки в самолета стана ясно, че никой от пътниците не е носил маска, независимо, че това изискване не е отпадало при полети на дълги разстояния.

От кабинета на канцлера Олаф Шолц обясниха, че изискването не важи за правителствения самолет. С него може да се пътува само с отрицателен тест.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха втория сириец, издирван заради катастрофата в Бургас
Задържаха втория сириец, издирван заради катастрофата в Бургас
След успеха над Гришо, Тийм отстъпи на Дрейпър
След успеха над Гришо, Тийм отстъпи на Дрейпър