Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Енергийният министър: Преговори с "Газпром" само в рамките на сегашния договор, работата по интерконектора върви по план

Николай Минков
от Николай Минков
12:32, 25.08.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Преговори с "Газпром" може да се водят само в рамките на сега съществуващия договор, коментира министъра на енергетиката Росен Христов. Според него, ако България не опита да получи договорените количества, е заплашена от милиарди лева санкции.

Вижте и още в репортажа на Николай Минков.

Христов обясни, че по договора с "Газпром" България е длъжна да плати поне 80% от договорените количества, независимо дали ги е ползвала или не. Страната ни е договорила 3 млрд. куб. метра, от които задължително трябва да заплати 2,4 млрд. куб. метра. Използван е 1 млрд. кубични метра, което, според министър Христов, означава, че задължително отиваме на арбитраж с Русия и може да загубим голяма сума пари.

"Нещата са ясни - имаме договор, който, ако не го изпълним, дължим милиарди санкции. От друга страна по този договор може да получим евтин газ и ние това нещо го поставяме под съмнение дали да го ползваме или не. Разбирам икономика и геополитика, но колкото повече смесваме нещата, толкова по-зле стават нещата за крайния потребител", каза Христов.

От думите му стана ясно, че е скептичен относно възможността България да спечели в случай на арбитраж срещу Русия.

"Едно е, когато "Газпром" прекрати доставките и договора. Относно арбитража - каква е вероятността да спечелим при положение, че редица страни в Европа са приели тази схема на плащане и продължават да работят по нея", каза той.

Христов допълни, че правителството продължава да търси всякакви други алтернативни източници на газ.

Служебният министър на енергетиката отговори и на обвиненията на "Продължаваме промяната", че не са използвани възможностите за участие в търгове за слотове на Ревитуса за разтоварването на 7-те договорени танкера. Той изтъкна, че става въпрос за слотове, свободни от следващата година. А за предстоящите зимни месеци слотове е имало налични само през посредници.

"Газ има, въпросът е на каква цена", каза той.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов проведе работна среща относно напредъка на интерконектора с Гърция. В нея участваха представители на фирмата строител “Авакс”, ICGB, Булгартрансгаз, МРРБ, МОСВ и ДНСК.

По думите му строежът на интерконектора към момента върви по план и няма отклонение от поставената цел - връзката да започне да се ползва от първи октомври. Мониторингът обаче ще продължи, защото и най-малкото отклонение е критично и би се отразило на цялостния график, изтъкна той.

Предстои Росен Христов да покани колегите си от Румъния и Гърция, с които да обсъди ситуацията с газовите доставки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Япония създадоха напитка специално за жени
В Япония създадоха напитка специално за жени
Хосеп Гуардиола: Бернардо Силва много харесва Барселона, но искаме да го задържим
Хосеп Гуардиола: Бернардо Силва много харесва Барселона, но искаме да го задържим