НОВИНИ

Българското посолство в Киев може да възстанови работата си от следващия месец

Александър Марков
от Александър Марков
10:50, 25.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Българското посолоство в Киев ще възобнови дейността си през септември, обяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Ако условията позволяват, ще бъде разкрита и избирателна секция там за изборите през октомври.

След като затвори врати през февруари заради руската инвазия в Украйна, мисията ни в Киев ще заработи отново.

"В началото на месец септември ще замине първата група, която ще възстанови работата на нашето дипломатическо представителство в Киев. Разбира се, ако условията позволяват. На този етап няма решение за отваряне на генералното консулство в Одеса, тъй като условията не позволяват да функционира нормално това дипломатическо представителство", заяви Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

Посолството ще функционира при военни условия. Ако има достатъчен брой заявления, ще бъде разкрита и секция в мисията ни за 2 октомври.

"Ако успеем да открием посолството, вероятно ще видим дали има възможност и да се подготви гласуване там. Също така, ако някъде се съберат 40 заявления, по закон, ние сме длъжни да организираме секция", каза Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР.

Вече има подадени над 16 000 заявления за гласуване в чужбина. Най-много са в Турция, Великобритания, Германия, Испания, САЩ и Италия. С машини ще се гласува в 289 места с 523 машини. Най-много са в Турция и Великобритания.

"След отпадането на Закона за извънредното положение няма да може да се гласува с лични документи, чийто срок на валидност е изтекъл. Това е важно да го знаят всички български граждани", каза Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР.

Външно министерство следи много внимателно и действията на властите в Скопие. След като прокуратурата в РСМ започна проверки срещу българското дружество "Цар Борис Трети" в Охрид и клуба "Иван Михайлов" в Битоля, правосъдният министър на страната Никола Тупанчевски предложи ад хок комисия да изработи нов Закон за сдруженията. Комисията ще преценява и значението на историческите личности, избирани за имена на сдружения.

Проверките срещу нашите дружества започнаха след анонимни сигнали.

"Ние много внимателно следим как ходът на тази процедура, защото границата между легитимните действия и административния тормоз е много тънка. Много е важно, и ние сме сигурни, че нашите приятели в Северна Македония осъзнават това, че техните действия не трябва да представляват нарушение на Копенхагенските критерии", заяви Желязко Радуков, главен експерт, Министерство на външните работи.

След като пред БНТ общността ни в Албания от районите Гора, Голо Бърдо и Преспа поиска спешна среща с президента Румен Радев заради предстоящото преброяване там, евентуалното обособяване на общините, където живеят, и проблемите с представители на македонското малцинство, от Външно ще съдействат за такава среща.

"Ние категорично като държава подкрепяме исканията на представителите на българското национално малцинство. И ще продължим да ги подкрепяме", заяви Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

България ще подкрепи и предложението на Чешкото председателство улесненото издаване на визи за руски граждани да бъде суспендирано. На този етап въпросът за пълна забрана на издаването на визи за руски граждани не стои на дневен ред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев поиска оставката на зам.-директор на "Гранична полиция" заради трагедията в Бургас
Демерджиев поиска оставката на зам.-директор на "Гранична полиция" заради трагедията в Бургас
Задържаха трима души с оражнерия за марихуана в Русе
Задържаха трима души с оражнерия за марихуана в Русе