НОВИНИ

Демерджиев поиска оставката на зам.-директор на "Гранична полиция" заради трагедията в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 25.08.2022
6549
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Сирийски гражданин, който пребивава у нас със статут на хуманитарна закрила, е задържан за участие в превоза на нелегалните мигранти от автобуса, който уби двама полицаи в Бургас. Друг сирийски гражданин се издирва, съобщи на брифинг директорът на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов. И двамата са били настанени в центъра в Харманли.

Загиналите полицаи са от Първо районно управление в града. Единият е бил командир на управление, на 43 години, с 18 години стаж в системата на МВР. Вторият загинал е на 31 години, със седем години стаж.

Познати на загиналите полицаи в Бургас: Бяха млади и вярваха, че имат бъдеще в системата на МВР

Образувано е досъдебно производство за умишлени действия от страна на шофьора на автобуса. Ще бъде назначена тройна автотехническа експертиза, а за извършването ѝ е привлечен един от най-опитните специалисти у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

"От видеозаписа, от първоначалния оглед на местопрестъплението, се налага безусловно изводът за умишлено причинена смърт на двамата полицейски служители", допълни той.

Двамата полицаи загинаха в тежка катастрофа в Бургас. Тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията. Автобусът е на хасковска фирма, бракуван е и не би трябвало да бъде в движение. Навлязъл е в Бургас откъм Созопол като по пътя е преодолял два опита да бъде спрян от патрули на "Гранична полиция".

Започнала е гонка, към която в Бургас се присъединил и патрулът на трагично загиналите полицаи. Според служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отговорност за случилото се носят и служители на "Гранична полиция". Затова той поиска оставката на заместник-директора на "Гранична полиция" старши комисар Деян Моллов, който е бил пряко натоварен с възпирането на мигрантския натиск.

"Основна причина за този инцидент е не докрай прецизно изпълнение на задачите от органите на реда на "Гранична полиция", защото не е била задача на полицаите в Бургас да спират автобуса. Това е трябвало да направят още преди това служителите на "Гранична полиция". Така че аз очаквам до края на деня оставката на господин Моллов. Горещо се надявам, че той сам ще направи това и ще оцени причините", каза Демерджиев.

Той допълни, че има данни, че служители на МВР са замесени в схеми с нелегални мигранти. Възложена е проверка и ако данните се потвърдят, отговорните ще бъдат изправени пред правосъдието.

Демерджиев коментира, че не може да си обясни как при такова пренасищане на състава на "Гранична полиция" на границата се случва такива големи групи мигранти да навлязат толкова навътре в страната.

"Деликатното е, че в този автобус са се возили 47 души, включително жени и деца, което ограничава действията на органите на реда, за да запазят живота им. За съжаление, в опит да не се рискува живота на пътуващите в автобуса, това струва живота на двамата полицаи", допълни Демерджиев.

Осигурени са дронове, които да усилят наблюдението на граничния район. 100 души от Министерство на отбраната също ще се включат в охраната на границата. Предстоят и проверки на бежанските центрове и други места, обитавани от мигранти, защото се оказва, че често хората, които се занимават с каналджийство, са чужди граждани, каза Демерджиев.

Според него шофьорът умишлено е прегазил полицейския патрул.

"Полицаите със сигурност не са си представяли, че някой би минал през автомобила. Дал съм указания хората по места да бъдат внимателни и да действат по такъв начин, че да респектират всички, които си мислят, че могат да извършат такова нещо", каза Демерджиев.

Бежанците са влезли в страната от горист район край Малко Търново, който е труден за контролиране. Предстои там да бъде инсталирана допълнителна техника и да бъде подрязана растителността. Предстои и ремонт на оградата.

"Малко се подцени това нещо. Мигрантският натиск е нараснал в пъти и ние сме длъжни да отговорим на това", каза Демерджиев.

Двама полицаи загинаха в Бургас при тежка катастрофа след преследване на автобус с мигранти

Утре е обявен ден на траур в цялата област Бургас, обяви областният управител Мария Нейкова.

Целия брифинг вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Ще бъда в добра форма за Ю Ес Оупън
Григор Димитров: Ще бъда в добра форма за Ю Ес Оупън
Българското посолство в Киев може да възстанови работата си от следващия месец
Българското посолство в Киев може да възстанови работата си от следващия месец