НОВИНИ

Двама русенци, обвинени в изнудване и заплахи на възрастни хора, остават в ареста

двама русенци обвинени изнудване заплахи възрастни хора остават ареста
bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 05.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност двамата русенци за изнудване на възрастни хора със заплахи за убийство, заплахи за палеж и физическо насилие.

Те бяха арестувани на 3 ноември при специализирана полицейска операция на служители от ТСБОП - Русе под надзора на прокурор от Специализирана прокуратура. При разследването у тях са намерени договори за ремонтни дейности с хора от региона и значителна сума в евро и лева.

Според събраните доказателства, безработните В.В. и И.С. набелязвали жертвите си сред самотно живеещи възрастни хора в малки населени места. Предлагали ремонт на покривите на къщите им и договаряли цена. Започвали „работа“, след което умножавали първоначално договорените суми.

Ако хората отказвали да платят, били заплашвани, че ще убият тях и техни близки, ще запалят къщите им. Спрямо някои от изнудваните било упражнено и физическо насилие.

По тази схема двамата обвиняеми принудили възрастно семейство да им предаде 5500 лв. - с 4000 лв. над първоначално договорените 1500 лв. Със смъртни заплахи и побой над възрастната жена те поискали да им бъдат дадени още 2500 лв., заставили жертвите си да поискат по телефона от сина си още 1500 лв. за „спешен ремонт на покрива“ - в противен случай щели да го отвлекат и да го убият. Мъжът, който живеел в друго населено място, изтеглил кредит. Когато пристигнал пред къщата, „майсторите“ го чакали там, взели парите и си тръгнали.

По същата схема двамата обвиняеми получили от друго възрастно семейство общо 12 000 лева. Разследват се и други случаи на изнудвания в Русенско, за които има данни, че са извършени от тях.

С определение на Специализирания наказателен съд от днес на В.В. и И.С. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (5.11.2021)
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (5.11.2021)
Остава по-топло от обичайното за сезона
Остава по-топло от обичайното за сезона