НОВИНИ

Дванадесет състезатели ще представят България на световното първенство по фехтовка

Олга Храмова Йоана Илиева Емма Нейкова Ивайло Воденов Величка Христева
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 21.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

България ще участва с 12 състезатели на световното първенство по фехтовка за мъже и жени, което започва в събота в Милано и ще продължи до 30 юли, неделя.

На шпага страната ни ще представят Йордан Гълъбов, Ростислав Русев и Самуил Петканчин (мъже), и Виктория Велислава (жени). На сабя на пътеките в конферентния център MiCo ще излязат Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова (жени), и Иван Мандов, Тодор Стойчев, Димитър Райкин и Виктор Филев (мъже). Треньори на отборите са Йордан Гълъбов (шпага) и Ивайло Воденов (сабя).

През деветте дни на световното първенство за медалите в индивидуалната и отборната надпревара ще спорят повече от 1500 състезатели от 165 държави. Турнирът ще бъде квалификация за олимпийските игри в Париж през 2024 година и се очакват оспорвани и изключително качествени двубои.

Надеждите на България за медали са свързани най-вече с женския отбор на сабя и индивидуалното представяне на Йоана Илиева. Тимът ни на сабя играе все по-силно, а през февруари записа най-доброто класиране в турнири за Световната купа жени, спечелвайки златните медали в Ташкент. На Европейските игри преди месец в Краков отборът ни се класира на четвърто място и ще стартира в Милано с поглед към олимпийските игри през 2024 година.

Йоана Илиева не крие амбициите си за медал в индивидуалната надпревара на сабя. През май тази година възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ стана европейска шампионка за жени до 23 години с изключително технична и зряла игра. В средата на юни тя записа най-доброто класиране в историята на българската фехтовка – шесто място на европейското първенство за жени. В Милано Илиева ще се изправи срещу най-добрите сабльорки на планетата и ще има шанс да докаже качествата си срещу по-опитни и зрели противнички.

Българската фехтовка очаква добро представяне и от състезателя на шпага на фехтовалния клуб на НСА Йордан Гълъбов. През юни той се класира седми на европейското първенство за мъже в Пловдив, което е най-доброто постижение в мъжката ни шпага.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие промени в Закона срещу домашното насилие, създаде регистър на случаите на педофилия
НС прие промени в Закона срещу домашното насилие, създаде регистър на случаите на педофилия
Полицията в Ямбол разкри огромна нива с марихуана
Полицията в Ямбол разкри огромна нива с марихуана