НОВИНИ

Двата нови случая на Covid-19 у нас са в Пловдив

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:06, 25.03.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Здраве

Два нови случая на COVID-19 в България. Така общият брой на ифектираните в страната е 220. Новите положителни проби са на пациенти от Пловдив.

В инфекциозната клиника е настанен 35-годишния мъж от Пловдив. По думите на РЗИ-Пловдив, той е проявил съвест. Самоизолирал се е преди няколко дни, след като се е почувствал зле. След това обаче е настъпило влошаване със задух и температура. В момента състоянието му е среднотежко. Той се лекува с хлорокин.

Другият случай е при жена на 60 години от Пловдив, сестра, която работи в отделението по неврохирургия в университетската болница "Св. Георги". РЗИ-Пловдив е издало предписания за дезинфекция на клиниката, слагане под карантина на лекарите и 20-те пациентите от отделението.

Жената е с придружаващо заболяване. Състоянието ѝ е леко към среднотежко.

Още не е потвърдено дали 4-годишното дете с пневмония във Великотърновската болница е заразено Ковид-19. От щаба нямат инфромация за дете на военнослужещи от Стрямската бригада в Карлово със съмнения за коронвирус.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Не ми е известен този случай, но ние вече ще се озоваваме с близки, приятели и т.н., които имат дoказан коронавирус. Това не означава, че трябва да спре да функционира държавата.

Военните училища и служещите в армията се наблюдават стриктно. Съставът на контингента, който трябва да замине за Афганистан, е под 14-дневна карантина.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски: Двама от военнослужещите са проявили симптоми на простудно заболяване. Доказани са, че са отрицателни, но въпреки това няма да заминат и са в нашата инфекциозна клиника.

380 болници в България се подготвят да приемат зарзени.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски: Трябва да докладват до 3 дни каква им е готовността с броя на легла и броя на дихателни апарти и персонала, който е ангажиран с това.

Освен за възрастните, вирусът е опасен и за децата с хронични заболявания, казаха от щаба. От там съобщиха, че у нас вече няма грип.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Това значи колегите трябва вече да мислят, че ако има двойна пневмония с тежък ход, трябва да изпращат в указаните лаборатории за сигурна дигноза материал.

Лабораториите у нас могат да правят до 350 теста за Ковид-19 на ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци раздават маски на възрастни хора във Варна
Доброволци раздават маски на възрастни хора във Варна
Столична община създаде единна информационна система по въпроси от граждани за COVID-19
Столична община създаде единна информационна система по въпроси от граждани за COVID-19