НОВИНИ

Две български победи в първия ден на "Асарел България Оупън" в Панагюрище

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:30, 31.08.2022
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските представители записаха две победи в откриващия ден на международния турнир по тенис на маса в Панагюрище "Асарел България Оупън".

След тригодишна пауза заради пандемията от COVID-19 през 2022 година надпреварата в "Арена Асарел" се завърна за шестото си издание, а в първия ден с успехи от българите се поздравиха Денислав Коджабашев и Йоан Величков в квалификациите при мъжете.

Многократният медалист от държавни първенства Коджабашев надигра с 3:0 (11:8, 11:7, 11:7) представителя на Испания Алваро Гайнса и в спор за място в основната схема ще играе срещу Хуан Ю-Жен от Китайско Тайпе.

"Започнах много добре. Преди мача успях да поиграя на основната маса, която е доста по-различна от другите, и това ми се отрази много добре. Усетих условията и това ми помогна за силното начало още от първия гейм. Беше важно с моя сервис да накъсам играта на съперника, защото на права игра той е доста силен. Дано и в следващия кръг да се представя толкова, добре, колкото и днес и това да ми позволи да се класирам за основната схема. Когато играеш в България, в такава надпревара, подкрепата винаги е по-различна и самочувствието ни е по-голямо. Условията са прекрасни, надявам се да се получи един добър турнир и да зарадваме хората по трибуните", заяви Денислав Коджабашев.

В турнира на смесени двойки българският представител и неговият партньор туркинята Сибел Алтънкая, която до скоро играеше за България, се класираха без игра за следващия кръг на квалификациите, след като съперниците им от Узбекистан Кенджаев и Хаджиева се отказаха от участие.

В друга среща от квалификациите на сингъл при мъжете 14-годишният Йоан Величков надигра в изцяло български сблъсък Владимир Петков. Младият талант записа чиста победа с 3:0 (11:7, 11:6 и 11:4), а след двубоя разкри, че е щастлив от показаното.

"Доволен съм, че стартирах с победа с 3:0 срещу силен съперник, въпреки че в тази среща той не успя да покаже най-доброто от себе си, гледал съм много по-силни негови мачове. Въпреки това съм щастлив от представянето си и от това, че успях да се преборя за успеха в мача, който беше първи за мен в такъв турнир. Страхотно е да вляза в залата и да видя 20 или повече мъже, които са на много високо ниво и са далеч по-опитни от мен. Това ме мотивира да ги догоня и дори да искам да стана по-добър от тях. Не познавам следващия си съперник, но за мен участието на такъв турнир е дебютно и това ще ми помогне да играя отпуснато и срещу него. Класирането за основната схема е грандиозна задача, но ще се боря, доколкото мога, за да постигна именно това", разкри Йоан Величков.

Шестото издание на надпреварата "Асарел България Оупън" в Панагюрище е с награден фонд от 40 000 долара, което е абсолютният максимум за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните нови партньори World Table Tennis. В турнира участват над 200 участници от близо 40 държави.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков: Работим в 3 посоки по Закона за противодействие на корупцията
Крум Зарков: Работим в 3 посоки по Закона за противодействие на корупцията
Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в София
Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в София