НОВИНИ

Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН

Ясни за датите за матурите през новата учебна година

учениците пушили цигари употребявали алкохол
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 26.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време. Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни.

Според образователното министерство графикът позволява по-дълга зимна ваканция от 13 дни (24.12.2024 г. – 05.01.2025 г. вкл.) за сметка на три дни почивка в началото на ноември (01.11. 2024 г. – 03.11.2024 г.) и един (04.02.2025 г.) между двата учебни срока.

Следваща ваканция от 10 последователни неучебни дни ще могат да ползват учениците от 1. до 11. клас в периода 12 април – 21 април вкл., а дванайсетокласниците ще имат 5 дни почивка – от 17 април до 21 април включително.

В предложения проект на график на учебното време всяка една от ваканциите включва неучебни и почивни дни, доколкото ваканцията следва да се определя в цялост, а не като отделни дати между, преди и след почивни дни.

Припомняме също, че с промяна в Наредбата за приобщаващо образование МОН даде възможност на учениците да ползват до 15 дни отсъствия от училище по семейни причини, които освен при здравословен проблем могат да се вземат и при неотложни пътувания.

По традиция неучебни ще са дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания за 7. клас. Матурата по български език и литература се предвижда да бъде на 20 май, а тази по профилиращ предмет или професия – на 22 май. МОН предлага изпитите от националното външно оценяване в 7. клас да са на 18 юни (български език и литература) и 20 юни (математика). Както и досега учебни ще са дните, в които се провежда национално външно оценяване в 10. и 4. клас. За десетокласниците изпитите по български език и математика са съответно на 13 и 16 юни, а за четвъртокласниците на 29 и 30 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
Административен съд София потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
Административен съд София потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община