НОВИНИ

Две трети от осъдените за трафик на хора в България не получават ефективни присъди

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:37, 24.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
​български шофьор бил задържан белгия подозрение трафик хора
Слушай новината

Две трети от осъдените за трафик на хора в България не получават ефективни присъди, а условни. Това съобщи специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Валиант Ричи.

Служебният вътрешен министър, който е и председател на Комисията за борба с трафика на хора, също оцени наказанията като либерални и коментира, че на практика извършителите не са изолирани и е възможно да продължат да извършват престъпления. Според него трябва да се помисли по посока завишаване на наказанията.

Според данни на прокуратурата за 2020 г. жертви на трафик са 458 българи. Най-много са жени - 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на сексуална експлоатация. Трима от тях са мъже, 24 са деца. За тази година сигналите са едва шест.

България остава сред страните източник на жертви. Причина за това са ниският стандарт и бедността на някои слоеве на населението, заяви Рашков.

Голям брой българи стават жертви на това престъпление, потвърди и Валиант Ричи и посочи, че в това число влизат дори продажба на органи и новородени.

Предмет на посещението му у нас е трафикът на хора сред етническите малцинства и други уязвими групи, включително непридружени деца, търсещи убежище и мигранти, преминаващи през територията на България. Според него подобряване на икономическата ситуация ще допринесе за справянето с този проблем, но е нужна силна политическа воля и ресурсно обезпечение за ефективна борба с престъплението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ изпрати сигнала за политически натиск до европейските институции, дипломати и неправителствени организации
БНТ изпрати сигнала за политически натиск до европейските институции, дипломати и неправителствени организации
Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков за 1 септември
Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков за 1 септември