НОВИНИ

Две жени от Пловдивско преведоха над 20 000 лв. на непознат с фалшива самоличност

училище благоевград плаща интернета ученици учат онлайн
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 13.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Две жени от Пловдивско са превели над 20 000 лева на непознат, който в интернет се представял за американски гражданин със сериозни намерения към тях.

Според събраните до момента данни потърпевшите, като потребители на платформи за социална комуникация /Facebook и WhatsApp/ били въвлечени в престъпната схема след контакт с профил на мъж.

Той твърдял, че е американски гражданин със значително материално и финансово състояние, а диалогът се случвал чрез програма за безплатен превод на чужди езици.

С комплименти, обещание за сериозна връзка и предложение за брак, жените, заблудени от събеседника си, без да се двоумят, внесли общо над 20 000 лева в посочена от него банкова сметка. Предлогът бил да се освободи от мито изпратен им скъп подарък.

В рамките на активните действия за разкриване на престъплението, вчера е проведена спецакция, при която бил арестуван заподозрян като участник младеж на 20 години от великотърновска област.

От адреса му е иззета цялата сума, получена по банков път от двете жертви, на които са възстановени парите. Конфискувани са и компютърни конфигурации, мобилни телефони и сим карти, банкови карти и други веществени доказателства. Допълнително е открито и наркотично вещество, реагирало на полевия тест на амфетамин.

Документирането на случая продължава, съобразно указанията на наблюдаващия районен прокурор. Проверяват се и добити в процеса на работата данни и за други пострадали жени от цялата страна.

От ОДМВР-Пловдив използват повода отново да предупредят хората да бъдат изключително внимателни при осъществяване на контактите си в интернет, особено когато става дума за изпращане на пари под различен предлог.

Досъдебно производство се води в пловдивския отдел „Икономическа полиция”. Разследването се осъществява под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смениха шефа на УМБАЛ "Александровска"
Смениха шефа на УМБАЛ "Александровска"
Стилияна Николова с четири нови съчетания
Стилияна Николова с четири нови съчетания