НОВИНИ

Дяволският мост оцеля отново (СНИМКИ)

дяволският мост оцеля отново снимки
bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 12.12.2021
19793
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Дяволският мост оцеля отново - това доказват снимки, публикувани в социалната мрежа от д-р Недим Исмаилов от Кърджали.

Въпреки проливните дъждове и порои, които отнесоха пътища в Родопите и оставиха откъснати от света Триград и Ягодина, емблематичният мост над река Арда остава неразрушим пред силата на стихиите.

Мостът е разположен на 420 метра надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината – 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11 - 12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см.

От векове мостът е обвит в легенди и загадки. Почти нищо не се знае за строежа му, но според преданията негов създател е майстор Димитър от близкото село Неделино. Той приел предизвикателството да издигне мост над бурната река, макар всички преди него да се провалили в начинанието. Справил се великолепно и за рекордно време, но скоро след това починал.

Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът обещал на майстора да сподели тайна, която ще направи творението му вечно, ако той успее да го завърши за 40 дни. Не успее ли обаче, щял да вземе душата му. Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната, изпълнил обещанието си, но скоро след това даровитият майстор починал и отнесъл тайното познание в гроба.

Казват, че от Дяволския мост може да видиш лика на Сатаната, ако погледнеш към водите на река Арда между 11.00 и 12.00 часа на обед, когато мостът и отражението му образуват окръжност.

През 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата. В близост до него е изградена туристическа инфраструктура за отдих и пикник. След извършване на възстановителна дейност през 2013 г. пътят от Ардино до Дяволския мост е асфалтиран. /Уикипедия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в центъра на Торонто, има ранен
Стрелба в центъра на Торонто, има ранен
Нинова: Лъжа е, че в споразумението за правителство сме подкрепили Истанбулската конвенция
Нинова: Лъжа е, че в споразумението за правителство сме подкрепили Истанбулската конвенция