Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Единният информационен портал „България за Украйна“ вече е достъпен за бежанците у нас

bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 14.03.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
единният информационен портал bdquoбългария украйнаldquo вече достъпен бежанците нас
Слушай новината

12 000 посещения и 60 000 уникални прегледа са регистрирани на Единния информационен портал „България за Украйна“ само за първите 24 часа след активирането му, съобщават от правителствената пресслужба.

600 са обявите за настаняване – 200 публични и 400 в процес на обработка. Обявите за работа са 150.

Хората, които търсят спасение от войната в Украйна и имат въпроси по пребиваването си у нас, могат да получат информация на 02/9055555 и +380 322465075 или на сайта наЕдинния информационен портал „България за Украйна“ - https://ukraine.gov.bg.

На портала е публикувана официалната информация за правилата за предоставяне на временна закрила на пристигащите в България украинци, бягащи от войната, в съответствие с директивата на ЕС и решението на Министерския съвет. В отделните раздели се съдържа актуална информация за правата и задълженията на пристигащите, за получаване на статут, достъп до хуманитарна помощ, настаняване, откриване на банкови сметки, търсене на работа, детски градини и училища, възможност за безплатна медицинска и психологическа помощ.

Оповестени са действащите доброволчески инициативи и контакти на гражданските организации, с които правителственият кризисен щаб е в координация и сътрудничество за осигуряване на навременна помощ за пристигащите от Украйна – дарения, неща от първа необходимост, храна, транспорт, лекарства.

Предвидена е бърза писта за подаване на заявления от желаещите българи да предоставят места за настаняване, парична помощ, да станат доброволци в екипите за посрещане и грижа за бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП ще представи информация за проверките за цените на горивата пред подкомисия в НС
НАП ще представи информация за проверките за цените на горивата пред подкомисия в НС
КЗП: Цените на бензина и олиото се успокояват
КЗП: Цените на бензина и олиото се успокояват